Словакия разпусна специалния си държавен отдел за борба с корупцията въпреки опасенията на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Малко вероятно е обаче страната скоро да се изправи пред тежки финансови санкции, подобни на тези, които бяха наложени на Унгария за нарушения на върховенството на закона.

Премахването на въпросното звено е част от по-широка промяна на Наказателния кодекс, за която премиерът Роберт Фицо настоя въпреки обществените протести и предупрежденията на ЕС.

Критиците твърдят, че Фицо уврежда демокрацията по същия начин, както го направи премиерът Виктор Орбан в съседна Унгария, смятана от мнозина за "ужасното дете" на ЕС след години на вражди с блока за демократични права и стандарти.

Европейската комисия замрази около 20 милиарда евро помощи за Унгария заради нарушаване на демократичните принципи.

Източници от Брюксел обаче не очакват скоро подобно наказание да бъде наложено и на Словакия.

Евродепутати са разтревожени за върховенството на закона в Словакия

Евродепутати са разтревожени за върховенството на закона в Словакия

Страната може да загуби еврофондове като Унгария и Полша

"Би било преждевременно да се предприемат големи наказателни стъпки. В момента не гледаме на Словакия като на основен проблем във външните работи, що се отнася до справянето с Украйна например", заяви дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Фицо и Орбан споделят критики към Украйна и гълъбова позиция към Русия. Първият обаче запазва подобни коментари за своята вътрешна аудитория, докато вторият многократно блокира пакетите с европейска помощ за Киев и санкциите срещу Москва.

Служител на ЕС описа внимателен "акт на балансиране", така че да се избегне отчуждаването на Фицо, но същевременно се оцени справедливо демократичното здраве в Словакия - бивша комунистическа страна с около 5,5 милиона души население.

"Трябва много да се внимава с това. Има поуки от Унгария", подчерта втори служител от централните институции на ЕС за Словакия, добавяйки, че Комисията трябва бързо да започне дело за "нарушение" заради отдела за борба с корупцията.

Според трети служител на ЕС това може да се случи през следващите седмици. Подобно дело може да стигне до върховния съд на ЕС и в крайна сметка да доведе до някои глоби.

Това обаче би отнело месеци и всички санкции, разпоредени в конкретния случай, обикновено биха били много по-ниски от сумите, които ЕК иначе може да удържи от общия бюджет на блока заради по-широки недостатъци, както в случая с Унгария.

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Роберт Фицо подкрепя Орбан за помощта за Украйна

Словакия няма да остави Унгария сама срещу всички