Както се оказва, исторически предпочитаната руска политика за сигурност винаги се е изразявала в териториална експанзия, пише Уилям Лампинг на страниците на американското изолационистко списание The National Interest. Според него Украйна е загубила завинаги територията, превзета от руските войски. Представяме материала без редакторска намеса.

Украинският конфликт има дълбока историческа основа. Развивайки предишната си идея, че украинци, беларуси и руснаци са "един народ" и започвайки от обосновката на руската агресия (демилитаризиране на Украйна и защита на жителите на Донбас), руският президент Владимир Путин се сравни с Петър Велики и конфликта в Украйна с отвоюването на Прибалтика от Швеция. В реч на 10 юни, посветена на 350-годишнината от рождението на Петър Велики, Путин подчерта, че първият руски император не е отнел нищо от Швеция, а напротив, върнал е руски територии. Отбелязвайки, че никоя европейска страна не е признавала руските претенции преди военните кампании на Петър, Путин каза, че мисията на Русия в Украйна е да "възстанови и укрепи" своя държавен суверенитет чрез възстановяване на историческата справедливост.

Неотдавнашните коментари на Путин не са просто сравнение с Петър Велики, а нов кръг от руската национална стратегия, която е еволюирала през вековете. Започвайки със средновековния княз Иван III, руските владетели се опитват от векове да завладеят бившата Киевска Рус, която сега е разделена между Беларус, Украйна и Русия. При Петър Велики обединението на земите става истинско имперско начинание: той провъзгласява плановете си преди 301 години след победата на Русия в Северната война. Както показаха неотдавнашните предложения за включване на окупираната южна Украйна и Донбас в Русия, имперският проект на Петър продължава да живее и до днес.

Обединителната стратегия и имперските тенденции доведоха до факта, че исторически предпочитаната руска политика за сигурност винаги се е изразявала в териториална експанзия. Изконните руски земи около Москва бяха без излаз на море и уязвими за атака отвън - лишени от естествени бариери, които биха могли да забавят врага или да помогнат в отбраната. След като Иван III обявява независимост през 1480 г., руските владетели постепенно усвояват нови земи - на изток, на юг и на запад. Разширявайки се, Русия образува буферни зони между границите и вътрешните земи, опитвайки се да си осигури достъп до море, особено до Балтийско и Черно.

Днес Путин по същество гледа към същата територия, към която някога е гледал и Петър Велики. Тъй като никоя страна не оспорва нито руския суверенитет над Санкт Петербург, нито достъпа на Русия до Балтийско море, стратегическият фокус на Путин е върху Украйна и Черно море. Първоначалното намерение на Путин обаче беше осуетено от военните успехи на Украйна и руските сили се оттеглиха от Киев, Чернигов и Суми, съсредоточавайки се върху превземането на Донбас и крайбрежието. Контролът върху Донецкия хребет и Азовските възвишения ще укрепи позицията на Русия между украинската територия и икономическата ключова река Дон, която свързва речната мрежа на централна Русия с Черно море, вратата към световната търговия. Подобно на Петър Велики, който превзема Азовската крепост на устието на Дон, Русия завладява цялото крайбрежие на Азовско море и създава сухопътен коридор до Крим. Освен това руският контрол над Херсон лишава Украйна от достъп до морето по река Днепър и заобикаля всяка евентуална отбранителна линия по протежение на водната артерия, защитаваща западната част на Украйна.

Путин като „Господарят на времето”

Путин като „Господарят на времето”

Приоритетното бойно поле на Путин през следващите месеци не е нито Донбас, нито Херсон, а европейското обществено мнение с надеждата, че то ще благоприятства връщането към икономическата нормалност, дори и да пожертва интересите на Украйна

Сравнението на Путин с Петър Велики хвърля светлина върху истинските му намерения в Украйна. Северната война, започнала през 1700 г., продължила двадесет и една години и започва с опустошително поражение за руснаците в битката при Нарва. Петър Велики прекарва осем години във възстановяването на руската армия, след което се сблъсква с решителна инвазия на мощната шведска армия. Украинските казаци вдигат въстание през 1708 г. и се обединяват с шведските нашественици с надеждата да получат независимост от Русия. Решителната победа на Петър при Полтава над комбинираната шведско-украинска армия обръща хода на войната в полза на Москва и остава една от най-големите победи на Русия. Това стана и началото на края на първата украинска държава, Гетманството.

Сравнението на Путин обаче е грешно. Петър разчита на съюзниците и дава приоритет на изграждането на коалиция срещу Швеция. Днес по-голямата част от Европа се обедини срещу Русия под егидата на НАТО и Европейския съюз. Самата Швеция изостави дългогодишния неутралитет и се стреми към членство в НАТО. Дори след Полтава Петър Велики се бори още дванадесет години: за да победи окончателно Швеция, той трябваше да изгради коалиция с Дания, Саксония, Жечпосполита, Хановер и Прусия. Днес международната коалиция, напротив, подкрепя Украйна, а Русия е по-скоро като врага на Петър Велики, Шведската империя.

С коментарите си самият Путин изясни дългосрочните намерения на Русия в Украйна. Първо, Русия ще продължи да търси контрол над Украйна и Черноморския регион. Второ, дори нарастващите загуби няма да попречат на Москва да продължи настъплението си. Трето, всяка украинска територия, превзета от руските войски, най-вероятно ще бъде загубена за Киев безвъзвратно, поне в обозримо бъдеще. Ако по-нататъшните стъпки допринасят за националното възраждане и укрепват силата на Русия, размяната на територии или още повече връщането им би било неприемливо. Докато Русия разполага с военни средства за постигане на целите си, Москва ще продължи да "възстановява и консолидира" властта си в Украйна. От гледна точка на Путин суверенитетът на Русия го изисква.

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Той убеждава, че Русия има подкрепа от много страни по света и някои фракции и в САЩ