НАТО ще наблюдава небето над Молдова по време на участието на над 40 европейски лидери в среща на върха близо до границите на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Срещата има за цел да покаже подкрепа за двете страни в момент, когато Киев подготвя контранастъпление срещу руските сили.

Събирането на лидерите на 27-те държави членки на ЕС и на 20 други европейски страни в замък дълбоко в молдовската страна, само на 20 км от украинската територия, е предизвикателство за сигурността и организацията за страна с население от 2,5 милиона души, която е притисната между Украйна и Румъния -член на НАТО.

Самолети за наблюдение на системите за въздушно предупреждение и контрол на НАТО (AWACS) ще наблюдават небето над мястото на срещата до петък, посочват от Алианса.

Отломки от ракети от войната бяха намирани в Молдова няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна преди 15 месеца.

"Самолетите за наблюдение на НАТО могат да засичат самолети, ракети и дронове на стотици километри, което ги прави важна способност за ранно предупреждение", подчерта говорителят на Алианса Оана Лунгеску.

Тъй като Киев се готви за контранастъпление, използвайки наскоро придобитите оръжия от Запада, в опит да прогони руските окупатори, голяма част от фокуса на срещата ще бъде именно Украйна.

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Молдова се готви да посрещне европейските лидери

Срещата е най-голямото международно събитие в историята на страната

Украинският президент Володимир Зеленски също беше поканен на срещата.

"Присъствието на тези лидери в нашата страна е ясно послание, че Молдова не е сама, нито нашата съседка Украйна, която от година и три месеца се противопоставя на варварската инвазия на Русия", заяви президентът Мая Санду.

ЕС възнамерява да използва срещата на върха и за да се справи с напрежението в Северно Косово между управляващото мнозинство от етнически албанци и сръбското малцинство. Заради избухналото насилие през последните дни НАТО разположи там още 700 мироопазващи сили.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че е призовал премиера на Косово Албин Курти в Словакия да изиграе своята роля в успокояването на кризата и изрази надежда да предаде същото послание и на сръбския президент Александър Вучич в Молдова.

"Трябва да намалим ескалацията. Стигнахме твърде далеч и нивата на насилие, на които станахме свидетели в началото на тази седмица, трябва да спрат незабавно. В противен случай ситуацията може да стане много опасна", предупреди той.

Срещата на върха ще засегне и редица стратегически въпроси - от енергетиката до киберсигурността и миграцията.

На нея ще се отвори възможност за справяне и с други конфликтни ситуации в Европа, включително с напрежението между Азербайджан и Армения, чиито лидери ще проведат разговори с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и служители на ЕС.

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години

Молдова, подобно на Украйна, подаде молба за присъединяване към ЕС миналата година, малко след руската инвазия. Кишинев планира да използва срещата на върха, за да покаже извършените реформи и да убеди лидерите да започнат преговори за членството на страната възможно най-скоро.

Молдова е приела повече украински бежанци на глава от населението, отколкото всяка друга страна, и то в момент, когато цените на храните и енергията скочиха в резултат на войната.

Правителството обвини Русия, че се опитва да дестабилизира страната чрез влиянието си върху сепаратисткото движение в нейния предимно рускоезичен, отцепил се регион - Приднестровието.

Във втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова участие ще вземе и българският президент Румен Радев. В рамките на форума той ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Предвижда се Радев да проведе и двустранни срещи с лидери от редица европейски държави.

Макрон: Путин събуди НАТО

Макрон: Путин събуди НАТО

Действията на Русия отново обединили Алианса