Американските мироопазващи сили стоят зад бариера от бодлива тел, докато протестиращи се събраха пред общинска зала в етнически разделено Северно Косово, където дните на безредици накараха НАТО да изпрати допълнителни войски, за да предотврати насилието .

След сблъсъците в понеделник в Звечан, друг северен град, по време на които бяха ранени 30 войници и 52 протестиращи, НАТО каза, че ще изпрати още 700 войници в Косово, за да подсили мисията си от 4000 души. Не беше ясно кога ще пристигнат войниците.

Полски войници стояха на пост в кметството в Звечан в сряда, докато демонстранти от другата страна на оградата разпънаха голям сръбски флаг под аплодисменти и освирквания.

Очевидно е, че сегашната ситуация между Косово и Сърбия може да бъде разрешена само политически и това означава чрез съществуващия диалог, каза Мирослав Лайчак, посредникът на ЕС в диалога между Белград и Прищина, предаде кореспондентът на МИА от Белград.

Регионалните вълнения се засилиха след изборите през април, които сърбите бойкотираха, намалявайки избирателната активност до 3,5% и оставяйки победата в четири косовски кметства с мнозинство от сърби на етнически албански кандидати. След това тези албански кметове бяха назначени миналата седмица, решение, което предизвика укори към Прищина от САЩ и техните съюзници в петък.

Русия обвини САЩ и ЕС, че закъснели с упреците към Косово

Русия обвини САЩ и ЕС, че закъснели с упреците към Косово

Москва укори Вашингтон и Брюксел за ескалацията на напрежението на Балканите

Лайчак посочи, че това е абсолютно ненужна и нелогична ескалация, тъй като след многомесечни преговори бяха постигнати две важни споразумения - споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина от февруари, както и анексът от Охрид през март.

След като Вашингтон взе поредица от решения срещу Прищина, медиите и опозицията в Косово призовават премиера Албин Курти да подаде оставка.

Албанските медии се позовават на думите на американския посланик в Косово Джеф Ховениер.

"Ние го предупредихме, той не ни послуша. Помолихме го да не го прави, той го направи. Казахме му да се откаже, той не ни послуша", каза Ховениер, описвайки разговора с Курти.

"Реагирахме остро. Категорично бяхме против реакцията на полицията, защото знаехме какви ще са последствията. Помолихме Курти да предприеме конкретни стъпки за намаляване на напрежението на север, но той не отговори на тези искания", допълни Ховениер.

Войници на КФОР на пост след сблъсъците

Войници на КФОР на пост след сблъсъците

Засега в Северно Косово е спокойно