Русия обвини Косово, Съединените щати и Европейския съюз за ескалацията на напрежението на Балканите, съобщава "Ройтерс".

Тя посочи, че наблюдава с безпокойство жестоките сблъсъци между косовската полиция и протестиращите, които се противопоставят на новоизбраните си кметове - етнически албанци.

Вчера Съединените щати и съюзниците укориха Косово, заявявайки, че използването на сила за назначаване на кметове в райони с етнически сърби подкопава усилията за подобряване на проблемните отношения със съседна Сърбия.

По-рано днес НАТО призова Косово за намаляване на напрежението.

Сблъсъците накараха сръбския президент Александър Вучич да постави армията в пълна бойна готовност и да нареди военни части да се приближат до границата.

Сърбия постави армията в бойна готовност заради сблъсъците в Косово

Сърбия постави армията в бойна готовност заради сблъсъците в Косово

Вучич разпореди спешно придвижване на войски към границата с Косово

"Решително осъждаме провокативните стъпки на Прищина, които доведоха ситуацията до гореща фаза и пряко застрашават сигурността на целия регион на Балканите", заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

По нейни думи отговорността за това е изцяло на Съединените щати и Европейския съюз. Според Захарова упреците към Косово от "западните посредници" са дошли твърде късно.

Сърбия и нейният традиционен съюзник Русия не признават независимостта на Косово, а Москва блокира кандидатурата на страната да стане член на ООН. Сърбия все още счита Косово за част от своята територия.

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на двете страни нямат решение как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство

Сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на страната за независимост от Сърбия през 2008 г. - почти десетилетие след края на войната там, и все още считат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от населението в Косово, като сърбите са мнозинство само в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада план, одобрен устно от правителствата на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да понижи напрежението чрез предоставяне на повече автономия на местните сърби, като същевременно правителството в Прищина запази върховната власт.