НАТО и Eвропейският съюз обявиха създаването на "съвместна работна група", насочена към укрепване на защитата на критична инфраструктура пред лицето на заплахи от Русия, съобщава "Франс прес".

Този ход идва след саботажа срещу подводните газопроводи "Северен поток" миналата година и заради стремежа на двете организации да засилят сътрудничеството си след нахлуването на руските сили в Украйна.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че работната група ще събере експерти от ЕС и НАТО, които да проучат уязвимостите на ключова инфраструктура и да препоръчат начини за по-добрата ѝ защита.

"Видяхме саботажа на "Северен поток", който показа, че трябва да сме готови и да се изправим срещу този нов тип заплаха", посочи тя на среща с шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

ЕС затяга правилата за защита на критичната си инфраструктура

ЕС затяга правилата за защита на критичната си инфраструктура

Понятието вече ще обхваща 11 важни сектора

От своя страна генералният секретар на НАТО отбеляза, че двете организации "искат заедно да разгледат как да направят своите критична инфраструктура, технологии и веригите за доставки по-устойчиви".

Това ще бъде важна стъпка в това да направим нашите общности по-силни и сигурни, подчерта Столтенберг.

Руската инвазия в Украйна преобърна европейския ред за сигурност и засили призивите за по-голяма координация между водения от САЩ Алианс и ЕС.

Вчера двете организации - които споделят 21 страни членки - подписаха споразумение за сътрудничество, за да изведат партньорството си на "следващото ниво".

Освен това те обещаха да засилят подкрепата си за Киев в борбата му да отблъсне руските окупатори.

Германия включи полицията в охраната на критичната инфраструктура на страната

Германия включи полицията в охраната на критичната инфраструктура на страната

Нарастват опасенията от нови саботажи и атаки

"През последните дни станахме свидетели на ожесточени боеве около Бахмут и Соледар в Източна Украйна. Това още веднъж показва храбростта на украинските сили, които се сражават, за да защитят родината си. Също така показва колко жизненоважно е да засилим нашата подкрепа", изтъкна Столтенберг.

Четири големи теча на газ бяха открити в двата тръбопровода на "Северен поток" край датския остров Борнхолм в края на септември 2022 г., като сеизмичните институти регистрираха две подводни експлозии непосредствено преди това.

Разследванията на датските и шведските власти потвърдиха, че пробойните се дължат на саботаж, а експерти отбелязаха, че само една държава има средствата да извърши подобна операция.

Разследването обаче все още не е установило кой стои зад посегателството.

НАТО вече засили разполагането на свои военноморски части в региона след атаките срещу тръбопроводите.

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Норвегия включва армията в охраната на петролни и газови рафинерии

Заради подозренията, че саботаж е причинил течовете по газопроводите "Северен поток"