Международният ден на щастието се отбелязва на 20 март съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Докладът за щастието по света на ООН показва, че Норвегия е най-щастливата страна в света, измествайки Дания. Скандинавските страни са най-доволните от живота в света, съобщава "Ройтерс". 

В противовес, страните от Субсахарска Африка, заедно със Сирия и Йемен, са най-малко щастливите от общо 155 страни.

"Щастливите страни са онези, които се радват на здравословен баланс между просперитет и социален капитал, което означава висока степен на доверие в обществото, ниска степен на неравенство и доверие в правителството", коментира Джефри Сакс, който е директор на службата, изготвила доклада и специален съветник на генералния секретар на ООН.

Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция допълват първата десетка на най-щастливите страни в света.

Южен Судан, Либерия, Гвинея, Того, Руанда, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република (ЦАР) са на дъното на класацията.

Германия е класирана на 16 място, следвана от Великобритания на 19-о място и Франция на 31 място. САЩ са на 14 място.