В хода на извънредния дебат в британския парламент за ситуацията в Сирия премиерът Дейвид Камерън увери депутатите, че Лондон няма да предприеме военни действия срещу Дамаск, докато инспекторите по химически оръжия не напуснат страната, съобщават БиБиСи и „Гласът на Русия".

Припомняме, по-рано днес шефът на ООН Бан Ки Мун обяви, че инспекторите ще напуснат Сирия в събота.

Никакви действия срещу Сирия няма да бъдат предприети, докато не изслушаме доклада на инспекторите на ООН, както и докато не се предприемат допълнителни действия в ООН и не се състои гласуване в парламента", каза Камерън пред депутатите.

Днес британският парламент започна дебат, за да се обсъди евентуално участие на Великобритания в нанасяне на военен удар по сирийска територия заради информация за използвани химически оръжия. Според британски медии дебатът ще продължи около 8 часа и се очаква гласуване в късните часове на деня.

Камерън призна, че Лондон не знае на 100% кой е отговорен за химическите атаки в Сирия.

„„Действително не е стопроцентово сигурно кой е отговорен за химическите атаки... Ние нямаме доказателства, че опозицията не разполага с химическия оръжия, а правителствените сили - имат такива и че те са ги използвали за нападението. Това не е достатъчно, за да заявим, че сирийският режим е виновен и ще носи отговорност за това", подчерта британският премиер.

Той допълни, че всичко, което ще бъде направено, ще бъде законно и ще бъде насочено към предотвратяване допълнително използване на химически оръжия.

Въпреки че общественото мнение се е променило от опита от иракската война през 2003 година, премиерът подчерта, че сирийското правителство е използвало химически оръжия и Великобритания не може да остане настрана, а трябва да търси „максимална възможност за легитимност на действията".

Би било „немислимо" да се предприеме военна акция, ако има „преобладаваща опозиция" в Съвета за сигурност на ООН, смята той.

Камерън изтъкна, че той е съгласен, че е нужно да се получи одобрение от Съвета за сигурност на ООН за военна интервенция в Сирия, но подчерта, че това не може да бъде единствената законодателна основа за действия.

Доктрината за хуманитарната интервенция позволява военни действия, смята Камерън.

Според него президентът Обама също подкрепя военна интервенция.

По думите му трябва да се предприемат действия, за да не се повтаря използването на химически оръжия в Сирия и че е в британски интерес да се поддържа международното табу по отношение използването на химически оръжия.

Запитан защо режимът би използвал химически оръжия сега, Камерън изтъкна, че според него най-вероятното обяснение е, че Асад е „тествал границите".

Според Камерън атаката ще бъде заради химическите оръжия, а не интервенция в гражданската война.

Великобритания не трябва да стои настрана. Трябва да се подготвим за твърд международен отговор", заключи той.

Политиците са обединени в осъждане използването на химически оръжия, каза от своя страна пред депутатите лидерът на лейбъристите Ед Милибанд. Лейбъристите не изключват военна интервенция, каза той, но подчерта, че трябва да се изясни какви последствия могат да настъпят.

Трябва да опънем всяко сухожилие на международните институции по света, за да работят за преодоляване на кризата в Сирия, каза той.

Доказателството трябва да предшества решението, а не решението да предшества доказателството", подчерта Милибанд и добави, че инспекторите са по средата на работата си и те ще излязат с доклад през следващите дни.

Той се обърна към Камерън с думите, че не иска да бъде въвличан в голям конфликт. По думите му, в същото време, доказателствата, които ще бъдат представени от САЩ са от голяма важност.