Недоволството от демокрацията в целия свят е на най-високото си равнище от 25 години насам. Това показва ново проучване на Кеймбриджкия университет, цитирано от "Политико".

Установено е, че броят на хората, които не са доволни от демокрацията в своите страни, се е увеличил с близо 10 процента от 1995 г. насам - от 47,9 до 57,5 процента. Проучването е базирано на данни от 154 страни.

Британците не вярват на институциите и демокрацията

Британците не вярват на институциите и демокрацията

Проучването е проведено от 19 октомври до 18 ноември 2019 г.

В доклада се отбелязва обаче, че макар и недоволството да съществува както в развитите, така и в развиващите се страни, то се е увеличило главно сред гражданите на развитите страни.

"В развиващите се демокрации в Латинска Америка, Африка и Източна Европа нивото на недоволство е високо, като повече от половината от анкетираните обикновено са недоволни, но въпреки това има само леко увеличение през последния четвърт век", се казва в проучването.

Европейската демокрация умира

Европейската демокрация умира

Разочарованието на избиратели от неефективни правителства не вещае нищо добро

"В развитите демокрации обаче общественото удовлетворение ерозира от 1990-те години на миналия век, като нивото на недоволство нараства от една трета до половината от всички анкетирани", се допълва в доклада.

Изключенията включват Азия, където средно почти две трети от гражданите са удовлетворени от демокрацията в своята страна, и някои европейски страни като Швейцария, Дания и Норвегия, където удовлетвореността е на най-високото си равнище в историята.

Европа е място, в което се намират както най-удовлетворените хора в света, но също така и много от най-малко удовлетворените от демокрацията.

Авторите предполагат, че нарастването на недоволството от демокрацията може да произтича от поредица от кризи, включително световната финансова криза от 2008 г., кризата в еврозоната и кризата с мигрантите от 2015 г.

Меркел: Европа трябва да брани демокрацията и свободата

Меркел: Европа трябва да брани демокрацията и свободата

Според нея "9 ноември е ключова дата в германската история"