Бившият премиер Бенямин Нетаняху и неговите съюзници може да са спечелили достатъчно места, за да се върнат на власт в Израел. Те печелят мнозинството от 61 места в парламента, необходимо за съставяне на ново правителство.

"Йеш Атид", партията на главния съперник на Нетаняху, временния премиер Яир Лапид, изглежда ще събере само 24 места.

Итамар Бен-Гвир, водещ крайнодесен политик, набрал популярност в проучванията на общественото мнение напоследък, заема третото място. Той е нов мощен играч и ще търси по-твърда линия срещу палестинците, ако помогне на Нетаняху да се върне на власт. 

Това обаче са екзит пол резултати от проведените днес предсрочни парламентарни избори, а окончателните се очакват по-късно, уточни АП.

До 20:00 ч. местно време - два часа преди затварянето на избирателните секции - избирателната активност е била 66,3 процента. Тя е с над пет пункта по-висока от същия час на изборите през 2021 г. и най-високата към този момент от 1999 г., когато основният проблем беше забелязването мирен процес с палестинците.

Израел гласува на пети избори от 2019 година

Израел гласува на пети избори от 2019 година

На власт може да се върне Бенямин Нетаняху

Припомняме, че във вторник за пети път от 2019 г. израелците гласуваха на парламентарни избори, надявайки се да излязат от политическата безизходица, която парализира страната през последните три години и половина.

Въпреки че разходите за живот нарастват, израелско-палестинското напрежение достига връх и Иран остава централна заплаха, водещият въпрос на изборите бе дали бившият премиер Бенямин Нетаняху ще дойде на власт и може ли да заеме премиерския пост на фона на обвинения в корупция. Основният му съперник е човекът, който му помогна да бъде свален миналата година, центристкият временен премиер Яир Лапид.

Проучванията обаче предвиждат подобен на предишните пъти резултат: безизходица.

Нетаняху беше свален миналата година след 12 години на власт от разнородната коалиция, изкована от Лапид, основният съперник на Нетаняху.

Коалицията, съставена от националисти, които се противопоставят на палестинската държавност, партии на мира, които се стремят към споразумение с палестинците, като за първи път в историята на страната в управлението се включи малка арабска ислямистка партия - всички те обединени заради неприязънта си към Нетаняху. Коалицията се срина обаче през пролетта поради вътрешни борби.

Израел отива на предсрочни избори на 1 ноември

Израел отива на предсрочни избори на 1 ноември

Това ще са петите поред избори в страната за по-малко от четири години

В краткия си мандат като временен лидер Лапид посрещна президента на САЩ Джо Байдън в Израел, ръководи страната в кратка военна операция срещу екстремистите от Газа и подписа дипломатическо споразумение с Ливан, определящо морска граница между две съперничещи си нации.