Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви във вторник, че британското правителство е взело "срамно решение", когато е спряло някои лицензи за износ на оръжие за Израел, предава "Ройтерс".

Британският външен министър Дейвид Лами каза в понеделник, че правителството е спряло 30 от 350 лиценза за износ на оръжия с Израел поради загриженост, че оборудването може да бъде използвано за извършване на сериозни нарушения на международното хуманитарно право.

Решението, което дойде ден след като израелските сили извадиха телата на шестима заложници от тунел в Газа, бързо беше осъдено от редица израелски министри.

"Това срамно решение няма да промени решимостта на Израел да победи "Хамас", геноцидна терористична организация, която жестоко уби 1200 души на 7 октомври, включително 14 британски граждани", каза Нетаняху в публикация в социалните медии.

Великобритания притеснена от израелската операция на Западния бряг

Великобритания притеснена от израелската операция на Западния бряг

Обединеното кралство категорично осъжда насилието

""Хамас" все още държи над 100 заложници, включително 5 британски граждани. Вместо да застане до Израел, друга демокрация, която се защитава от варварството, погрешното решение на Великобритания само ще насърчи Хамас", каза Нетаняху.

"Със или без британски оръжия, Израел ще спечели тази война и ще осигури нашето общо бъдеще.

Скоро след като Лейбъристката партия на Великобритания спечели изборите през юли, Лами каза, че ще актуализира прегледа на продажбите на оръжия на съюзника Израел, за да гарантира, че те са в съответствие с международното право.

Лондон намалил одобренията за износ на оръжия за Израел от началото на войната

Лондон намалил одобренията за износ на оръжия за Израел от началото на войната

Стойността на лицензите, предоставени за продажба на военно оборудване на Израел, спадна с повече от 95% до 13-годишно дъно

Британският износ възлиза на по-малко от 1% от общото оръжие, което Израел получава и министърът каза, че спирането няма да има съществено въздействие върху сигурността на Израел и Великобритания продължава да подкрепя правото му на самоотбрана.

Както израелските, така и палестинските лидери са разследвани за предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството след атаките на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, при които загинаха 1200 души, според израелските данни.

Израелският отговор в Газа е убил повече от 40 700 души, според палестинските здравни власти.

Лами каза, че решението от понеделник не е преценка дали Израел е нарушил международното право или не. Израел и палестинските лидери отхвърлиха обвиненията за военни престъпления.

САЩ напускат преговорите за примирие в Газа?

САЩ напускат преговорите за примирие в Газа?

Ако не бъде постигнато споразумение през следващите две седмици