Нидерландия не е променила позицията си относно възможната доставка на танкове "Леопард 2" на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Днес Министерство на отбраната отрече информация, появила се в някои медии, че страната е оттеглила подкрепата си.

Нидерландия не притежава нито един от танковете, но взема 18 на лизинг от Германия. Миналия месец министър-председателят Марк Рюте обяви, че Амстердам е готов да ги даде на Украйна.

Позовавайки се на свои източници, по-рано днес германският вестник "Велт" съобщи, че правителствата на Нидерландия и Дания са оттеглили решението си да изпратят "Леопард 2" на воюващата страна.

Нидерландското военно ведомство обаче опроверга тази новина.

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

За Нидерландия няма табута и обмисля изтребители F-16 за Украйна

Страната е готова и да помогне за плащането на танковете "Леопард 2"

"Нидерландия няма танкове. С Германия беше решено, че танкове от друг батальон ще бъдат по-подходящи за доставка в Украйна. Ако Германия беше решила да изпрати танкове от нашия двунационален батальон, ние нямаше да се противопоставим на това. Нито ще се противопоставим, ако решат да ги изпратят по-късно", поясни говорителката Саша Лухоф.

Също днес първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел призова страните да изпратят танкове в Украйна.

"Държавите трябва да доставят възможно най-много танкове, и то възможно най-бързо. Би било много разочароващо, ако след толкова дълго сочене с пръст към Германия, че не прави нищо, тези страни сега не последват примера ѝ", подчерта той.

Танковете за Украйна малко закъсняха, призна Германия

Танковете за Украйна малко закъсняха, призна Германия

Берлин засега отказва да изпрати и изтребители

"Знам, че има стотици танкове в армиите на ЕС. Някои от тях трябва да бъдат обновени, но трябва да го направите, и то бързо, защото през пролетта ще бъде твърде късно", предупреди Борел.

По-рано този месец Нидерландия, Дания и Германия съобщиха, че ще купят най-малко 100 бойни танка "Леопард-1А5" за Украйна.

На 25 януари германското правителство официално обяви, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и потвърди разрешението на други съюзнически държави да изнасят тези бронирани машини.

От своя страна Кремъл предупред за възможна ескалация на войната заради "изключително опасното" решение на Берлин.

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

Продължават борбите за власт между руската армия и паравоенните формирования