Повече от 200 политически затворници в Никарагуа в четвъртък бяха освободени и откарани със самолет в Съединените щати, съобщи "Ройтерс".

Сред тях са и водещи критици на президента Даниел Ортега.

Вашингтон определи тези действия като конструктивна стъпка към подобряване на човешките права.

Масовото освобождаване "отваря вратата за по-нататъшен диалог между Съединените щати и Никарагуа по отношение на въпроси, които предизвикват безпокойство", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Припомняме, че Вашингтон осъди преизбирането на Ортега през 2021 г. като "измама", след като дълго управлявалият лидер хвърли в затвора многобройни опоненти преди вота.

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

Арести, закрити НПО-та и заглушени медии

Никарагуански съдия заклейми 222-мата затворници като "предатели" в телевизионно изявление и каза, че те са били "депортирани".

Сред освободените от затвора са бившите кандидати за президент Хуан Себастиан Чаморо, Феликс Марадиага, Мигел Мора, Медардо Майрена и Артуро Круз, както и видният студентски активист Лестър Алеман, показва съдебен документ на Никарагуа.

"Някои от тези лица са прекарали години в затвора, много от тях за упражняване на основните си свободи, в ужасни условия и без достъп до справедлив процес", каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Блинкън каза, че Майкъл Хийли, с двойно гражданство осъден на 13 години затвор, също е бил освободен. Бившите затворници кацнаха на международното летище Дълес близо до Вашингтон малко преди обяд местно време в четвъртък.

През последните години администрацията на Ортега задържа десетки политически опоненти, журналисти и религиозни фигури, предизвиквайки международни обвинения за липса на справедлив процес и лоши условия в затворите.

ЕС и САЩ наложиха санкции на Никарагуа

ЕС и САЩ наложиха санкции на Никарагуа

В деня, в който президентът встъпи в четвърти мандат

Освободените затворници ще преминат през процеса на хуманитарно условно освобождаване, каза администрацията на президента Джо Байдън в бележка до Конгреса.

Тя добави, че правителството на Никарагуа е взело свое собствено решение да освободи затворниците и призова за по-нататъшни стъпки за гарантиране на човешките права в Никарагуа.