Четиридесет политически опоненти на президента на Никарагуа Даниел Ортега бяха арестувани и обвинени в престъпления, включително заговор и държавна измяна. Те са поредна група от критици на правителството, срещу които е упражнено насилие, казаха роднини на петима от задържаните в четвъртък, цитирани от "Ройтерс".

Опозиционерите бяха задържани в сряда вечерта, отведени в столицата Манагуа, за да им бъдат повдигнати обвинения, след което прехвърлени обратно у дома, за да бъдат поставени под домашен арест.

Обвиненията срещу 40-те бяха регистрирани в онлайн съдебната база данни на страната. Правителството не отговори веднага на искане за коментар.

След бурни антиправителствени протести преди пет години, правителството на Ортега втвърди позицията си спрямо критиците, хвърляйки в затвора десетки опозиционни фигури, обвинени от властите в подстрекателство към преврат. Правозащитни групи заклеймиха действията като диктатура.

Сред арестуваните има журналисти, фермери, адвокати и активисти, както и Марикрус Бермудес, майка на един от 17-те студенти, загинали при протестите през 2018 г. Тя е била отведена от къщата си и пребита от полицията в сряда вечерта, преди да бъде арестувана, казаха роднини пред Ройтерс.

Съд в Никарагуа отне гражданството на 94 критици на президента Даниел Ортега

Съд в Никарагуа отне гражданството на 94 критици на президента Даниел Ортега

Върховния комисар на ООН за правата на човека призова Никарагуа да прекрати преследването и репресиите

Полицията не отговори веднага на молба за коментар по обвинението от роднини на Бермудес.

Йонарки Мартинес, адвокат, който е защитавал затворени критици на правителството в централноамериканската държава, написа в Twitter, че изслушванията са се състояли призори, оставяйки "невинни граждани лишени от свободата си".

Припомняме, че през февруари правителството на Ортега експулсира 222 политически затворници в Съединените щати и ги лиши от гражданството им. Мнозина бяха в затвора почти две години, обвинени в някои случаи в разпространение на фалшиви новини или подкопаване на националния суверенитет.

Известният затворник Роландо Алварес, католическият епископ на Матагалпа, отказа да се качи на самолета за Съединените щати и беше бързо осъден на 26 години затвор.

Седмица по-късно съдебната система обяви, че още 94 опоненти са били лишени от националност.

Никарагуа освободи повече от 200 политически затворници

Никарагуа освободи повече от 200 политически затворници

Отпътували са за САЩ