Норвегия смята, че Израел може да е нарушил международното право при бомбардировките си над Газа. Това заяви външният министър на скандинавската страна, цитиран от Ройтерс.

Еспен Барт Ейде подчерта, че докато Осло подкрепя правото на Израел на самоотбрана, хуманитарното право трябва да се спазва. Това означава да се прави разлика между бойци и цивилни и да се гарантира, че военните атаки са пропорционални, за да се избегнат прекомерни вреди на цивилни и гражданска инфраструктура, поясни той.

Това, което виждаме в Газа, е ужасно драматична хуманитарна ситуация, изтъкна Барт Ейде. Той порица прекъсването на електричеството и водоподаването в региона след началото на бомбардировките.

По думите му има случаи, в които принципите на международното право не са били спазени.

Норвежкият министър-председател Йонас Гар Стоере подчерта, че е изключително важно да се осигури помощ за цивилните в Газа възможно най-скоро. Сега е от първостепенно значение да имаме хуманитарна пауза, за да осигурим хуманитарна помощ за два милиона души, добави той.

От началото на конфликта в Близкия изток са загинали над 8000 души. Властите в Израел бяха категорични, че няма да спрат офанзивата в ивицата Газа, докато не унищожат Хамас, подкрепяната от Иран ислямистка въоръжена групировка, която управлява анклава.

СЗО предупреди за "неизбежна здравна катастрофа" в Газа

СЗО предупреди за "неизбежна здравна катастрофа" в Газа

Особено застрашени са малките деца и бебетата