Министерството на вътрешните работи на Русия е възбудило наказателно дело за кражба на 400 милиона рубли (8,4 млн. лв) от ръководството и служителите на АО "Военторг". Ръководителят на организацията вече е задържан и МВР е поискало неговото арестуване, съобщава Би Би Си.

В съобщението на ведомството се казва, че генералният директор на "Военторг" е задържан, но неговото име не се назовава. Според информация на сайта на "Военторг", генералният директор е Владимир Павлов.

Според следствието, ръководителят на "Военторг" заедно със свои съучастници е сключил държавни договори за доставка на "армейски несесери" на стойност около 625 милиона рубли в периода 2019-2022 г., като след това са ги продали на Министерството на отбраната с необосновано увеличена цена с над 400 милиона рубли. МВР заяви, че тези действия са причинили значителни финансови щети на Министерството на отбраната и на бюджета на Руската федерация.

Източник от силовите ведомства съобщи на ТАСС, че бившият заместник-министър на отбраната Дмитрий Булгаков също ще бъде проверен за участие в тези манипулации. РИА Новости съобщава, че "Военторг" е замесен и в делото срещу арестувания генерал Булгаков за доставка на некачествени пакети суха храна за войниците.

Дмитрий Булгаков стана седмият високопоставен служител от Министерството на отбраната, който е арестуван от април насам. Според следствието, той е лобирал за интересите на АО "Грязински хранителен комбинат" от Липецка област, чиито трима топ мениджъри бяха арестувани през април. Те са обвинени в лоша организация на хранителните услуги за нуждите на Министерството на отбраната.

"Военторг" и свързаната с Евгений Пригожин компания "Конкорд" също са били подизпълнители по доставки на продукти и хранителни услуги за армията. През юни миналата година Владимир Путин заяви, че собственикът на "Конкорд" е спечелил 80 милиарда рубли от държавни договори чрез "Военторг".

Владимир Павлов ръководи "Военторг" от 2012 година, когато една от структурите, свързани с Пригожин, започва да получава договори за доставка на храна за армията чрез "Военторг". Компанията "Коллектив-Сервис", управлявана от Валерий Чекалов, който загина заедно с Пригожин в самолетна катастрофа през август 2023 година, също фигурира в множество арбитражни спорове за нарушения при организирането на храненето на войниците.

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май съдът ще гледа жалбата му