Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи в петък, че Дмитрий Булгаков, бивш заместник-министър на отбраната, е бил арестуван и обвинен в корупция, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от "Ройтерс".

Държавната информационна агенция РИА цитира ФСБ, че се води разследване за установяване на фактите за предполагаемата "незаконна дейност" на Булгаков. В него се казва, че той е изпратен в следствения арест в Москва.

Булгаков, който отговаряше за военната логистика, преди да бъде уволнен през септември 2022 г., е последният в поредица високопоставени фигури от министерството на отбраната, които са обвинени в корупция.

Арестите са най-големият скандал в руската армия от години и се случват в момент, когато новият министър на отбраната Андрей Белоусов, икономист без военен опит, е натоварен със задачата да прочисти армията от корупцията и да рационализира финансите й, за да финансира Москва нарича своята "специална военна операция" в Украйна.

Борбата с корупцията по високите етажи на властта започна на 23 април с ареста на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, близък съюзник на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу.

Оттогава най-малко петима военни и служители на отбраната са били арестувани.

Кремъл омаловажава предишните арести и каза, че други руски държавни агенции са ангажирани с подобни усилия за борба с корупцията.

69-годишният Булгаков е възпитаник на руски военни академии и е заемал различни длъжности по логистиката в армията, според официалната му биография.

Той е бил заместник-министър на отбраната, докато не бе сменен през 2022 г., и е носител на няколко висши военни и граждански награди, включително наградата "Герой на Русия", най-високото отличие в страната.

Путин предупреди разделящите нацията с наказания

Путин предупреди разделящите нацията с наказания

Настоя за съвременни методи за борба с престъпниците, тъй като и те действат със съвременни средства