Италианският институт за международни отношения прогнозира, че преговорният процес с Турция за присъединяване към ЕС може да зацикли около средата на 2011 година.

Посочената причина е решението на Европейския парламент относно пряката търговия със Севернокипърската турска република, пише електронното издание Хабертюрк.

В доклад на стратегическия аналитичен център „ЕС-Турция-Кипър" се посочва, че продължават политическите пречки от страна на Франция и Кипър за отварянето на нови преговорни глави с Турция заради неотварянето на пристанищата й за Република Кипър.

В доклада се посочва, че пред Турция стои възможността за отварянето на 3 глави, след като 8 са замразени, а пред 17 се поставят прегради. Според доклада съществува възможността до края на годината Турция да отвори главата за конкуренцията, а след изборите през 2011 година да бъдат отворени главата за социална политика и трудова заетост.

В доклада се заключава, че решението на ЕП ще доведе до това Турция - която ще спре преговорите си с ЕС - да се откъсне от ЕС както във вътрешнополитическите си процеси на реформи, така и по отношение на външнополитическата си ориентация.

Разделянето на пътищата на ЕС и Турция няма да бъде от полза нито за ЕС, нито за Турция, нито за кипърската гръцка част.

Въз основа на Лисабонската стратегия правилникът за пряка търговия със Севернокипърската турска република беше изваден на 18 октомври от дневния ред на парламента чрез правна интерпертация на Комитета по правни работи на ЕП.