Властите в Нова Зеландия се подготвят за по-силно заразния вариант на коронавирус Омикрон, съобщи "Блумбърг".

"Знаем, че с Омикрон става въпрос за кога, а не за ако, каза премиерът Джасинда Ардърн на пресконференция в понеделник в Окланд. Правим каквото можем, но мисля, че би било погрешно да приемем, че тези гранични мерки ще бъдат достатъчни. В един момент ще засечем Омикрон в общността."

Правителството отложи поетапното повторно отваряне на границата, за да предотврати разпространението на варианта, докато в същото време бърза да прилага бустерни дози ваксини и започне да ваксинира деца. Докато 93% от пълнолетните вече са напълно ваксинирани, доказателствата от съседна Австралия показват, че Омикрон все още ще доведе до нарастване на инфекциите.

Нова Зеландия отлага отварянето заради Омикрон

Нова Зеландия отлага отварянето заради Омикрон

За края на февруари се отлага облекчването на мерките

Това ще бъде ново изживяване за Нова Зеландия, която успя да елиминира коронавируса в началните етапи на пандемията. Въпреки че не успя да повтори постижението, когато Делта щамът пристигна през август миналата година, това огнище беше държано под контрол чрез нарастващия процент на ваксинация.

Страната е регистрирала само 52 смъртни случая от Covid-19.

Ардърн каза, че правителството се учи от други нации, борещи се с омикронни огнища, докато се готви да управлява собствените си. Тя призова отговарящите на условията хора да получат подсилваща инжекция, като каза, че явно тя осигурява по-голяма защита срещу варианта.

Случаите на Омикрон се засичат на границата, където пристигащите трябва да влязат в нарочно създадени за целта места за изолация. През уикенда служител в един от тях даде положителна проба за Омикрон, въпреки че всичките им близки контакти в общността досега са били отрицателни.

Нова Зеландия облекчава правилата за ваксинирани пътници

Нова Зеландия облекчава правилата за ваксинирани пътници

Без карантина от следващата година

"Невероятно важно е да се подготвим колкото можем повече, каза Ардърн. "Няма твърд начин да можем да установим колко дълго са в състояние да издържат нашите гранични мерки.