Нова Зеландия ще увеличи приноса си към наблюдението на санкциите, наложени на Северна Корея. Това заяви министър-председателят на страната Кристофър Луксън, предаде "Ройтерс".

В изявление премиерът каза, че правителството се е ангажирало да изпрати кораби на отбранителните сили на Нова Зеландия и да увеличи честотата на разполагане на самолети, за да подпомогне наблюдението на санкциите до септември 2026 г.

"Това увеличение отразява значението, което Нова Зеландия придава на усилията за колективна сигурност, които подкрепят мира и стабилността и международната основана на правила система в Индо-тихоокеанския регион", обясни Луксън.

Нова Зеландия разшири санкциите срещу Русия

Нова Зеландия разшири санкциите срещу Русия

Подкрепа за Киев

Новозеландското правителство се опитва да засили международния си ангажимент както дипломатически, така и във военния си принос, като по-рано този месец обяви, че ще изпрати повече войници в мисията на ООН в Южна Корея.

Но направени правителствени доклади отбелязват, че отбранителните сили са изправени пред значителни предизвикателства поради високите нива на изтощение след пандемията и остарялото оборудване. Правителството на Нова Зеландия е заделило по-малко капиталови разходи през следващата година, но казва, че би искало да увеличи разходите след публикуването на доклада за отбранителните способности. 

Сега ще се направи друг доклад, в който ще се изполжат планове за нови военни разходи през следващите години. На 18 юни Министърът на отбраната Джудит Колинс каза пред парламентарната комисия, че е получила чернова на доклада, но се надява той да отиде за одобрение от правителството през септември или октомври.

Новозеландското разузнаване се активизира, проспало с години шпионска система

Новозеландското разузнаване се активизира, проспало с години шпионска система

Системата е била инсталирана, след което е загубен контрол върху нея