Говорител на американската администрация каза, че президентът на САЩ Джо Байдън е прекарал няколко дни в подготовка за телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, заедно със своите съветници. Това разкри АП.

"Знаете кои са те. На първо място, това са държавният секретар Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, други служители също бяха включени в процеса ", каза служителят.

Разговорът между Байдън и Путин по телефона продължил 50 минути
Обновена

Разговорът между Байдън и Путин по телефона продължил 50 минути

Кремъл е предпазлив в оценките

По думите му разговорът е бил сериозен и специфичен, а самият контакт е бил уместен във връзка с предстоящите дипломатически преговори в началото на януари. Той добави, че САЩ ще общуват интензивно със съюзниците си след преговорите между двамата президенти.

По-рано помощникът на ръководителя на Руската федерация Юрий Ушаков разкри подробности от телефонния разговор между Путин и Байдън. Според него преговорите се оказали сериозни, въпреки че лидерите се поздравиха взаимно за новогодишните празници и пожелаха успех на руския и американския народи. Президентите обсъдиха ситуацията с Украйна, санкциите, разширяването на НАТО и руските гаранции за сигурност в Европа.

По време на разговора ръководителят на Белия дом каза, че в Украйна няма да има нападателни ударни оръжия на САЩ. Байдън в телефонен разговор с Путин няколко пъти подчерта недопустимостта на започване на ядрена война.