"Руснаците имат много добро разпределение на задачите: някои само копаят, други носят боеприпаси, трети стрелят и поотделно участват в настъплението".

Това разкри "Ню Йорк таймс" (NYT). Вестникът цитира украински военен на име Ярослав.

Кореспондент на "Ню Йорк Таймс" разговаря с украински войници за тактиката на руската армия край Бахмут. Оператор на разузнавателен дрон му показва видеозапис на невъоръжен руски войник.

Те предполагат, че някои от военните и наемниците не носят оръжие, защото единствената им задача е да копаят окопи.

Руските военни са много добри в окопаването. Веднага щом войските им настъпят, зад тях се появяват мъже с лопати, които копаят окопи и землянки, а други носят боеприпаси и ги крият в дупки. "Скоро получават цяло село", казва Ярослав пред "Ню Йорк Таймс".

Представител на 3-та щурмова бригада (бивш полк "Азов"), която се сражава край Бахмут от три месеца, заяви пред репортери, че е шокиран от начина, по който руските военни отново и отново се втурват към сигурната си смърт.

"През първия месец всеки ден, по пет-шест пъти на ден, групи от по 10-15 човека настъпваха към нашите пехотни позиции през горския пояс. Те биват убивани и идват следващите. Психологически е трудно да се наблюдава, това е нещо невиждано. Нашите момчета се чудят дали не са дрогирани.

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Украйна: Бахмут е наша земя и нямаме право да не я защитаваме

Олексий Данилов за смисъла на удържането на Бахмут

Иначе как биха могли да отидат на сигурна смърт, стъпвайки върху разлагащите се трупове на своите колеги войници. Човек може малко да се побърка там."

Според тях руската тактика е осигурена от бариерни войски, които под страх от наказание или екзекуция им забраняват да отстъпват.

На видеото, заснето от украински дрон, се вижда как невъоръжен войник иска да се оттегли при заплаха, но поглежда назад към позицията си и в крайна сметка продължава напред.

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Британското разузнаване посочи дилемата на руските сили в Бахмут

Командирите трябва да избират между настъпление и отбрана на цялата фронтова линия