Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че са сформирали нова "съвместна комисия за сътрудничество" със Саудитска Арабия, за да си партнират по икономически и военни въпроси, отделно от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщава "Асошиейтед прес".

Външното министерство на ОАЕ съобщи за новата инициатива по-рано днес преди заседанието на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Кувейт, посочвайки, че тя е била одобрена от владетеля и президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян.

Катар "скочи" на Саудитска Арабия за намесата в региона

Катар "скочи" на Саудитска Арабия за намесата в региона

Поредна размяна на остри критики между враждуващите държави

От страна на Саудитска Арабия засега няма обявление за новото партньорство.

Засега не е ясно как новата инициатива ще засегна заседанието на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в което трябва да участват шест страни и което се очаква да се съсредоточи върху дипломатическата криза, която се разрази около Катар, страна членка на съвета.

Половината от страните на Съвета за сътрудничество в Персийския залив бойкотират и критикуват остро Катар, като самото провеждане на заседанието е изненадващо.

Съветът за сътрудничество в Персийския залив е група от арабски държави, съюзнички на САЩ, който е сформиран през 1981 г. отчасти като противовес на шиитски Иран.

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Историята ни казва, учени, че те вече са се опитвали