Президентът на САЩ Барак Обама призова сънародниците си да отделят повече пари за "черни дни" и да мислят повече с какви спестявания ще разполагат, когато се пенсионират, съобщи ИТАР-ТАСС.

"До началото на днешната рецесия обемът на средствата, спестявани за пенсия на събирателна сметка средно в страната е клонял към нула. Затова американците започнаха масово да вземат заеми от банките и дълговете им по кредитните карти нарастнаха",  заяви Обама в традиционното си съботно радиообръщение.

В резултат на това когато се разрази финансово-икономическата  криза, предизвикала масови съкращения на работните места и спад на доходите "много се оказаха в ситуация просто да се борят за оцеляване", продължи Обама.

"Днешната рецесия не само доведе до загуба на работни места, но и до загуба на спестяванията", добави президентът.

Заради краха на жилищния пазар рязко "падна цената на жилищата, а заради финансовата криза паднаха и курсовете на акциите" на практически всички компании. В резултат за последните 2 години спестяванията на американците се обезцениха с 2 трилиона долара", отбеляза главата на Белия дом.

"За да свържат двата края, много от тези, които искаха да излязат в пенсия, се отказаха от това, а на пенсионираните се наложи да започнат работа", заключи Обама.