Обмислят се изключителни мерки за защита на самоличността на авторите на сигналите срещу президента Доналд Тръмп, свързани с разследването за импийчмънт, предаде CNN.

Комисията по разузнаването към Камарата на представителите и адвокатите на разобличителите обсъждат защитата на тяхната самоличност и на фона на засилващите се опасения за тяхната сигурност, твърдят няколко източника, запознати с процедурата.

Все още не е ясно кога двамата разобличители ще говорят пред комисията. Водят се преговори по няколко варианта, за да се предотврати разкриването разкриването на тяхната самоличност или изтичането на информация за тях в пресата.

Сред извънредните мерки за сигурност, които се обсъждат, е изслушването да се проведе на неназовано място извън Конгреса, ограничаване на броя на присъстващите лица, промяна на гласовете и скриване на лицата на разобличителите.

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Близо 300 агенти от службите и експерти зоват за импийчмънт на Тръмп

Подписите са събрани от организацията National Security Action

Новината за екстремните мерки за сигурност идва след настояванията от страна на Тръмп да узнае самоличността на жалбоподателя, чийто сигнал стана причина за процедурата по импийчмънт и намеците. Той го нарече шпионин и отправи заплашителни намеци, че в минали времена са се справяли с такива хора "по друг начин".

По-рано американските медии съобщиха, че служител на разузнаването на САЩ е подал сигнал относно разговор на Тръмп с чуждестранен лидер. По-късно беше разпространена информация, че се отнася за Украйна и обвързването на американска помощ за Киев с предоставяне на компромат срещу Байдън. Впоследствие Конгресът публикува жалбата срещу Тръмп.

По-късно стана ясно, че втори информатор е решил да свидетелства за разговора между Тръмп и президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Втори информатор с показания по "украинската афера" на Тръмп

Втори информатор с показания по "украинската афера" на Тръмп

Може да даде по-сигурни доказателства срещу държавния глава