Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вождът на Северна Корея Ким Чен-ун проведоха първа историческа среща в Сингапур днес (12 юни).

В подписаното споразумение след края на срещата между Тръмп и Ким се подчертава, че двамата са провели изчерпателен, задълбочен и искрен обмен на мнения по въпросите, свързани със създаване на новите отношения между САЩ и КНДР и изграждането на траен и стабилен мир на Корейския полуостров.

Тръмп се ангажира да осигури гаранции за сигурността на КНДР, а вождът Ким Чен-ун препотвърди твърдия си и непоколебим ангажимент за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп
Обновена

КНДР изоставя атомните бомби и ракетите, ние прекратяваме военните учения, обяви Тръмп

Санкциите остават на този етап

"Убедени, че изграждането на нови отношения между САЩ и КНДР ще допринесе за мира и просперитета на Корейския полуостров и на света, и признавайки, че изграждането на взаимно доверие може да насърчи ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, президентът Тръмп и Ким Чен-ун заявяват следното:

  1. САЩ и КНДР се ангажират да установят нови отношения между САЩ и КНДР в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и просперитет.
  2. САЩ и КНДР ще обединят усилията си за изграждане на траен и стабилен мирен режим на Корейския полуостров.
  3. Потвърждавайки декларацията от 27 април в Панминчжон, КНДР се ангажира да работи за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
  4. САЩ и КНДР се ангажират с възстановяването на тленните останки на войниците на двете страни, включително незабавното репатриране на вече идентифицираните."

Мнозина анализатори обаче изляха студена вода върху твърденията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че това споразумение е "всеобхватно и изчерпателно".

Те твърдят, че Северна Корея е подписвала много по-съществени декларации след преговори между двете страни в миналото, но винаги по-късно се е отричала от дадените обещания.

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Ким е много умен и са създали много специална връзка, коментира Тръмп

Решихме да оставим миналото зад себе си, светът ще види важна промяна, допълва Ким Чен-ун

През 1992 г. Северна и Южна Корея се разбраха да не изпитват или произвеждат ядрени оръжия.

През 1994 г. Северна Корея обяви, че ще замрази програмата си за ядрено оръжие в замяна на помощ.

През 2005 г. Северна Корея обеща, че изоставя "всички ядрени оръжия и съществуващите ядрени програми", като още на следващата година - 2006, Пхенян проведе първото си ядрено изпитание.

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане
Обновена

Тръмп и Ким с историческо ръкостискане

Започна срещата в Сингапур