Районът в Дамаск, Сирия, където е разположено руското посолство, е бил под минометен обстрел, но сътрудниците на дипломатическата мисия не са пострадали, съобщи РИА Новости, позовавайки се на външното министерство на Русия.

Идцидентът е станал в сряда привечер. Бунтовниците са подложили на минометен обстрел почти два часа този район. Огънят е бил от район Джобар, който се контролира от екстремистите.

"Една от мините се е взривила в непосредствена близост до поста на външната охрана на дипломатическата мисия, още една - недалеч от входа на консулския отдел. Два минометни снаряда са се детонирали на метри от оградата на посолството", съобщават от външното ведомство.

Мина е попаднала на покрива на училището, което е разположено недалеч от дипломатическата мисия, но за щастие, снарядът не се е взривил. "В резултат на обстрела територията на посолството е обсипана с осколки. Никой от руските сътрудници не е пострадал", съобщават от министерството и уточняват, че материалните щети се уточняват.

"Решително осъждаме терористичната атака на руската дипломатическа мисия. Разчитаме на публичната оценка на всички, които отричат тероризма и разделят принципа на неприкосновеност на дипломатическите мисии. Потвърждаваме, че последователната линия на Русия за безкомпромисна борба с терористите в Сирия ще бъде продължена", подчертаха дипломати.

Това не е първата атака срещу руското посолство в Сирия. Подобен случай имаше на 3 октомври, когато по сданието на мисията бяха пуснати три снаряда, един от които се взриви недалеч от жилищния комплекс на дипломатите.