Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше обвинен в сряда в неуважение към избирателната комисия, каза неговият адвокат, ход, свързан с обвиненията, че е направил унизителни забележки по адрес на главния комисар по изборите, предава Ройтерс.

71-годишната бивша звезда на крикет беше въвлечен в плетеница от политически и съдебни битки, откакто беше свален от поста министър-председател през април 2022 г. Той не е бил виждан публично, откакто беше осъден на три години затвор през август за незаконна продажба на държавни подаръци, докато беше на поста от 2018 до 2022 г.

"Избирателната комисия обвини Имран Хан в отсъствието на адвокати", написа адвокатът на Хан Хайдер Панджута в социалната медийна платформа X.

Избирателната комисия на Пакистан (ECP) започна производство за неуважение срещу Хан и други бивши лидери на неговата партия "Пакистан Терек-е-Инсаф" (ПТИ), заявявайки, че Хан и колегите му са направили "унизителни и презрителни забележки срещу главния комисар по изборите на Пакистан и са използвали невъздържан и обиден език".

Хан, който е възприеман като най-популярния лидер в страната, отрича всички обвинения срещу него и казва, че е преследван от могъщата армия, която иска да го държи извън изборите следващия месец. Военните отричат това.

Миналата седмица върховният съд отказа да спре дисквалификацията на Хан да участва в изборите.

В Пакистан отказаха регистрация на Имран Хан за изборите

В Пакистан отказаха регистрация на Имран Хан за изборите

Продължават проблемите за най-популярния политик в Пакистан

Отделно, пакистански съд в сряда постанови, че на партията на Хан няма да бъде позволено да използва своя традиционен изборен символ на бухалка за крикет на изборите през февруари, каза Панджута.

Избирателният орган миналия месец обяви, че вътрешнопартийните избори на ПТИ през декември са невалидни. Партията трябваше да проведе тези избори, за да запази символа.

Партията на Хан планира да оспори решението пред Върховния съд на Пакистан, каза в сряда лидерът на ПТИ адвокат Гохар Али Хан, добавяйки, че партията няма да бойкотира изборите.

Пакистански съд удря предизборните амбиции на Имран Хан

Пакистански съд удря предизборните амбиции на Имран Хан

Срещу Хан са заведени десетки съдебни дела, които той заклейми като опит да бъде прогонен от политиката