Бившият британски премиер Дейвид Камерън беше обвинен в „шуробаджанащина”, която би „смутила средновековен съд”, след като той награди дълъг списък със свои политически съветници и съюзници с едни от най-високите британски отличия, отбелязвайки оставката си като премиер, съобщава „Ройтерс”.   

Камерън подаде оставка през миналия месец, след като не успя да убеди избирателите да подкрепят оставането в Европейския съюз, а мнозина от хората в неговия списък с отличия са били видни представители на кампанията за оставането в ЕС.

Напускащите властта британски премиери могат да предлагат списък с хора, които да получат почести, вариращи от благороднически и рицарски звания до по-малки награди като например членство в Ордена на Британската империя.

Сред най-видните имена в списъка са министрите Майкъл Фалън, Патрик Маклафлин и Дейвид Лидингтън, като и тримата бяха „за” оставането на Великобритания в ЕС.

Джордж Озбърн, който подаде оставка като финансов министър след референдума, беше удостоен с титлата Кавалер на честта.

Почетени са били също така Изабел Спиърман, която е работила за съпругата на Камерън, Саманта, като стилист (фризьор) и помощник, и Теа Роджърс, която е била съветник по подобряването на обществения имидж на Озбърн.

Бившият лекар на Камерън, Крейг Оливър, е бил удостоен с рицарско звание. Трима видни спонсори на Консервативната партия, на която Камерън беше лидер, също са били произведени в лордове и рицари.

Списъкът на Камерън беше атакуван от политици от опозицията и онези, които постигнаха успех с подкрепата за напускането на ЕС, които твърдят, че той бил възнаградил неуспялата кампания за оставането в ЕС.