Броят на заразените с новия коронавирус в Германия се увеличи с 2 801 души или приблизително една трета за последните 24 часа, съобщи институтът за обществено здраве RKI на сайта си.

Така общият брой на заразените в Германия вече е 13 093 души, като провинция Северен Рейн-Вестфалия е най-силно засегната от всички 16 провинции с над 3000 заразени. Починали са общо 31 души, като съотношението между заразени и починали в Германия е може би най-доброто в света, т. е. смъртността е изключително ниска към момента.

"Едно поколение умря": Италианска провинция се мъчи да погребе починалите от коронавирус

"Едно поколение умря": Италианска провинция се мъчи да погребе починалите от коронавирус

Повече от 35 000 са заразените в Италия, а починалите са близо 3000

Междувременно стана ясно, че германското правителство планира да инжектира 40 млрд. евро в помощ на малкия бизнес и самонаетите хора, за да бъдат подпомогнати във времена на срив в търсенето заради епидемията, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителствен източник.

10 млрд. евро ще бъдат използвани за преки помощи, докато 30 млрд. евро ще бъдат използвани за заеми.

Коронавирус: Азиатските държави са изправени пред втора вълна от внесени случаи

Коронавирус: Азиатските държави са изправени пред втора вълна от внесени случаи

И четирите държави показаха успех при прилагане на мерките за контрол на случаите на коронавирус в страната, но сега има притеснения, че увеличението на други места може да засегне напредъка им

Германските министри все още не са приели официално спасителния пакет, така че окончателната сума все още се дебатира - може да бъде и повече от 40 милиарда евро.

"Фонд солидарност" представлява окончателно скъсване с дългогодишната политика на Германия за въздържане от нови дългове, като пакетът ще бъде структуриран като подкрепен от правителството инструмент за получаване на заеми с много ниски лихви.

Коронавирус: Какво се случва със Северна Корея?
Обновена

Коронавирус: Какво се случва със Северна Корея?

Ако вирусът здраво удари страната, ситуацията ще бъде катастрофална

Същевременно властите в някои провинции заплашиха да наложат полицейски час, ако хората не започнат да взимат насериозно съвета на правителството да си останат вкъщи. 

"Ако хората не се ограничат доброволно, тогава полицейският час на територията на Бавария ще бъде единственият начин да се справим с това. Всеки трябва да бъде наясно за това", подчерта баварският премиер Маркус Зьодер.  

Михаел Мюлер, кметът на Берлин, издаде подобно предупреждение за германската столица.  

Покупките на стоки, които не са от първа необходимост, както и нощният живот бяха ограничени в цяла Германия. Хората бяха посъветвани да напускат домовете си, само за да ходят на работа или по други неотложни задачи, но няма наложен полицейски час.