Южна Корея, Китай и Сингапур са сред азиатските държави, които са изправени пред втора вълна от разпространение на коронавируса, внесен от отвън, информира Би Би Си.

Китай, откъдето тръгна вирусът, потвърди, че в сряда няма случаи на заболели от новия коронавирус, което се случва за първи път от началото на епидемията, започнала през декември 2019 г. Но регистрира нови 34 случая сред хора, които наскоро са се завърнали в Китай.

Китай - първи ден без нови разболели се в Ухан

Китай - първи ден без нови разболели се в Ухан

Скок на случаите от коронавирус в Южна Корея

Сингапур също съобщи за 47 нови случая, от които 33 са внесени. 30 от тях са пребиваващи в Сингапур.

Южна Корея също регистрира нов скок на случаите със 152, макар че не е ясно колко са внесени. Има ново огнище в старчески дом, където 74 пациенти са с коронавирус.

Коронавирус: Какво се случва със Северна Корея?
Обновена

Коронавирус: Какво се случва със Северна Корея?

Ако вирусът здраво удари страната, ситуацията ще бъде катастрофална

Япония потвърди три нови случая днес. Но в Хокайдо, най-засегнатият японски регион със 154 случая, отмени извънредното положение, въведено от края на февруари, след като властите обявиха, че очевидно разпространението на заразата е приключило.

И четирите държави показаха успех при прилагане на мерките за контрол на случаите на коронавирус в страната, но сега има притеснения, че увеличението на други места може да засегне напредъка им.

В Малайзия вчера властите призоваха хората да си стоят по домовете. Страната е под частична блокада, след като има повече от 700 случая. Тя е най-засегнатата от държавите в Югоизточна Азия. Много от случаите са свързани с религиозно събитие в столицата Куала Лумпур през февруари.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".