Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че скоро ще замине за Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин на фона на "много сериозната" според него ситуация на украинската граница.

"Сега ще пътувам до САЩ и скоро ще бъда в Москва, за да продължа да говоря по належащите въпроси", заяви Шолц в интервю за обществената телевизия ZDF в сряда вечерта. Макар да не разкрива дата за пътуването си до Москва, Шолц заяви, че срещата "е планирана и ще се състои скоро".

Канцлерът, който ще посети Вашингтон в неделя и понеделник, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, също така призна, че с около 130 000 войници близо до границата с Украйна, руският президент може да подготвя инвазия.

"Не може да се пренебрегне фактът, че на украинската граница има много войници и части. Всичко това може да бъде предпоставка за военни действия. Ето защо е толкова важно да сме много ясни в това, което казваме - а именно, че застрашаването на териториалния суверенитет и целостта на Украйна може да струва много висока цена. И мисля, че това послание беше разбрано", коментира Шолц.

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

Алиансът не дава никакви гаранции на Москва

Думите на канцлера идват след критики както в Германия, така и в чужбина относно отговора на правителството му на военното струпване на Русия. Берлин отказа да достави отбранителни оръжия на Украйна, блокира доставката на някои оръжия от съюзници за страната и дълго време показваше нежелание да включи газопровода "Северен поток 2" в потенциален пакет от санкции, ако Русия нападне - въпреки че неотдавна Шолц заяви, че такава възможност все пак има.

Той се опита да се противопостави на обвиненията в сряда, като подчерта, че вече е разговарял с Путин по телефона и че кабинетът му координира внимателно следващите си стъпки с други съюзници, включително с Байдън, с когото по думите му има "много задълбочено сътрудничество".

"Германия е страната, която е предоставила най-голямата помощ на Украйна през последните години - почти 2 млрд. евро", допълни Шолц.

По думите му неговото правителството следва "двойна стратегия" спрямо Русия, като предупреждава Москва за последиците от по-нататъшна агресия спрямо Украйна и същевременно търси начин да постигне мирно развитие чрез преговори.

Путин играе покер със Запада

Путин играе покер със Запада

Твърди се, че се разглеждат всички планове - от масирана атака срещу Киев до хибридни операции. Никой няма интерес обаче от край на ескалацията, анализира добър руски източник в Москва