Афганистанският персонал на Организацията на обединените нации (ООН) е все по-чест обект на тормоз и сплашване, откакто талибаните дойдоха на власт миналия месец. Това заяви в четвъртък специалният пратеник на ООН за Афганистан Дебора Лайънс, цитирана от "Ройтерс".

"Ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим нашия персонал и да го предпазим", увери тя.

Вътрешен документ за сигурност на ООН, видян от "Ройтерс" на 25 август, описа десетки инциденти, включително прикрити заплахи, грабежи от офиси на ООН и физическо насилие над персонала малко преди талибаните да дойдат на власт.

"ООН не може да извършва своята работа, която е толкова важна за афганистанския народ, ако нейният персонал е подложен на сплашване, страхува се за живота си и не може да се движи свободно", каза Лайънс в четвъртък.

Талибаните забраниха протестите в Афганистан

Талибаните забраниха протестите в Афганистан

Призоваха афганистанците да избягват масовите прояви...

Докато ислямистките бойци се опитват да уверят афганистанците и западните сили, че ще зачитат правата на хората, съобщенията за репресии вече подкопават доверието.

"Ние сме възмутени от съобщенията, че членовете на талибаните са предприели репресии срещу служителите на ООН в цялата страна. Това е просто неприемливо", каза висшият американски дипломат Джефри Де Лаурентис пред Съвета за сигурност.

Той призова талибаните да зачитат независимостта и неутралитета на ООН.

На 7 септември талибаните обявиха състава на новото правителство, в което влизат само високопоставени представители на ислямисткото движение и няма жени. То се оглавява от молла Мохамед Хасан Ахунд - началник на съвета на ръководството на талибаните и министър на външните работи през периода 1996-2001 г., когато те управляваха страната.

На 15 август талибаните обкръжиха столицата Кабул и я превзеха за броени часове, без бой. Малко по-късно те обявиха ,че контролират цялата територия на страната.

Талибаните, които сега управляват Афганистан, вече забраниха провеждането на протестни акции в страната. Те призоваха афганистанците да избягват масовите прояви и демонстрациите докато не бъдат приети съответните закони и разпоредби, които да бъдат "зачитани от правителството и народа".

Афганистанските жени също протестират заради посегателствата срещу техните права. Вчера беше съобщено, че талибаните забраняват на жените да спортуват, включително на женския отбор по крикет.

СЗО: Стотици болници в Афганистан са пред затваряне

СЗО: Стотици болници в Афганистан са пред затваряне

Тъй като западните донори нямат право да преговарят с талибаните

След като ислямисткото движение превзе властта в страната, беше забранена и музиката на публични места. Студентите от музикалния институт бяха принудени да изпочупят инструментите си, а оркестърът им беше разпуснат.