Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че позицията на Европейския съюз във връзка със спора между САЩ и Иран трябва да бъде по-близка с тази на САЩ и Израел, съобщава "Ройтерс".

"Бих искал европейската позиция, която не е ясна по този ирански въпрос, да бъде ориентирана към израелско-американската позиция", каза Орбан по време на пресконференция в Будапеща.

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп
Обновена

Иран се сдържа, но ние ги удряме с нови санкции, обяви Тръмп

Той потвърди, че няма пострадали американци при ракетната атака

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера призова световните сили да излязат от ядреното споразумение от 2015 г. с Иран, което Вашингтон изостави през 2018 г. и да работят за ново споразумение. Иран, който отрича да има амбиции за създаване на ядрено оръжие, отхвърли нови преговори. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви по-рано днес, че е разговарял с иранския президент Хасан Рохани и призова Техеран да спазва споразумението от 2015 г.

Орбан, който често влиза в сблъсъци с ЕС, се срещна с Тръмп през миналата година, когато американският президент похвали твърдата му позиция по отношение на имиграцията, област от политиката, в която двамата държавни ръководители имат сходни виждания. Орбан също така има топли отношения с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Орбан каза още, че Будапеща ще запази войските си, разположени в Ирак, докато правителството в Багдад изпълнява споразумението между двете страни.

Унгарският премиер обаче добави, че има планове, ако унгарските войски трябва да бъдат евакуирани, което ще се случи "незабавно", ако Ирак спре да изпълнява споразумението.

Унгария има около 150 военнослужещи, дислоцирани в Иракски Кюрдистан.