Европейската народна партия (ЕНП), дясноцентристкият блок в Европейския парламент, губи влияние, след като се насочи към либерални и центристки политики, което трябва да се промени. За това настоя унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

"Ако ЕНП не е в състояние да промени курса, тогава ще е необходима нова инициатива в европейската политика, нова посока", настоя Орбан по време на пресконференция.

Вебер: Макрон и Орбан атакуват демократична Европа

Вебер: Макрон и Орбан атакуват демократична Европа

Двамата се съюзили срещу него за шеф на ЕК, но социалистите са по-виновни, както и ЕП

"Ако не можем да постигнем в тази промяна в рамките на ЕНП, тогава ще представим нова инициатива в европейския партиен живот, защото трябва да създадем противотежест на възхода на движението на (френския президент Еманюел) Макрон", отбеляза унгарският премиер.

ЕНП замрази членството на партията "Фидес" на Орбан през миналата година заради опасения от популистките антиимиграционни кампании на Орбан и ерозията на върховенството на закона, свободата на печата и правата на малцинствата при управлението му.

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

ЕНП обмисля изключване на партията на Орбан

Решенито щяло да бъде взето през януари

Орбан каза, че въпросът е дали неговата управляваща партия "Фидес" ще може да окаже влияние върху бъдещата посока на ЕНП и през следващите седмици това щяло да стане по-ясно.

Орбан, който е непоколебим противник на масовата имиграция в Европа от Близкия изток, Азия и Северна Африка, настоя, че ЕНП трябва да се върне към своите консервативни корени по въпросите на имиграцията, традиционния семеен модел и върховенството на националната култура.

Орбан готов партията му "Фидес" да напусне ЕНП

Орбан готов партията му "Фидес" да напусне ЕНП

"Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си наляво"

Той е отказал коментар за това дали това означава, че ще се опита да създаде нова консервативна група в рамките на Европейския парламент, но отбеляза, че се е срещнал със своя полски съюзник, лидера на управляващата партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински.

ЕНП обяви, че ще изпрати група "мъдри мъже", които да проучат условията в Унгария и да решат дали "Фидес" да остане в нейните редици, процес, който новият председател на ЕНП Доналд Туск очаква да приключи до края на януари.

Орбан каза, че не е виждал никакъв документ, изготвен от групата, и не знае дали такъв документ съществува.