Властите в няколко региона в Русия обявиха, че планират да въведат задължителни ваксинации срещу COVID-19 в компаниите с увеличаване на броя на заразените, ден след като Москва въведе изискването, информира ДПА.

В полуостров Сахалин в Далечния изток много работодатели трябва да гарантират, че най-малко 60 процента от техния персонал са ваксинирани до септември според регионалния началник на агенцията за защита на потребителите "Роспотребнадзор" Олга Фунтусова.

Регламентът засяга служителите в образователните и здравни заведения, салоните за красота, фитнес залите и обществения транспорт, уточни Фунтусова.

В Русия най-голям брой починали от COVID-19 от 23 март

В Русия най-голям брой починали от COVID-19 от 23 март

Вече близо 128 хил. починали от началото на епидемията в страната

Дори половин година след началото на масовите ваксинации много хора в Русия все още се двоумят да получат една от произведените в страната ваксини.

В сряда главният здравен инспектор на Москва нареди на редица компании да ваксинират поне 60 процента от служителите си с оглед на нарастващия брой заразени.

Московска област прие подобно правило, както и Кемерово в Сибир.

Критици твърдят, че няма правно основание за изискването.

Нов рязък скок на новозаразените с коронавируса в Русия

Нов рязък скок на новозаразените с коронавируса в Русия

Новозаразените за денонощие са близо 15 000 души

Те казват, че компаниите вероятно ще използват "законни и незаконни мерки" да притискат персонала, за да изпълнят регламента, тъй като в противен случай биха могли да бъдат наказани, отбеляза адвокат пред "Медуза", новинарски портал, критичен към правителството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя, че действията, приети от регионите, са "абсолютно правилни", но отново подчерта, че задължително ваксиниране в цяла Русия не е планирано.

Броят на новозаразените в Москва нарасна значително, като наскоро беше регистриран ръст от близо 6 200 случая в рамките на 24 часа.

Междувременно само 15 процента от населението на града от 12 млн. души са ваксинирани според последните данни.

Кметът на Москва: Ситуацията с коронавируса е драматична

Кметът на Москва: Ситуацията с коронавируса е драматична

Обяви задължителна ваксинация срещу вируса в сектора на услугите

Премиерът Михаил Мишустин нарече ситуацията "изключително трудна", като предупреди, че "експертите говорят за появата на нови щамове, които не само се разпространяват бързо, но и водят до сериозни усложнения."

Понастоящем Русия се бори с разпространението на делта варианта на коронавируса, който идва от Индия.

Броят на новите пациенти, приети в болници, се е увеличил с 30% в рамките на една седмица според здравния министър Михаил Мурашко.

Москва затваря за три дни

Москва затваря за три дни

Локдаунът е заради пик на случаите на коронавирус