Спасителите в турския град Адияман успяха да извадят живо изпод развалините четиригодишното момиченце Мирай. Това съобщи в понеделник турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу на страницата си в Туитър".

"На 178-ия час след земетресението в Адияман четиригодишната Мирай беше спасена. Тя е жива и здрава", написа той.

Но докато той говореше, екипи в Югоизточна Турция извадиха още хора от развалините. Длъжностни лица казаха, че освен момичето в Адияман е извадена и 35-годишна жена. Друга жена на име Найде Умай беше извадена жива в Антакия.

Телевизионният оператор Haberturk съобщи, че още една жена и две деца са били спасени в Антакия, докато CNN Turk съобщи за жена, извадена изпод развалините в южната провинция Газиантеп.

Спасителни работници в турския град Кахраманмараш казаха, че са установили контакт с баба, майка и бебе, блокирани в една стая в триетажна сграда, като вероятно има четвърти човек в друга стая.

Спасителите, включващи испански екип и турската полиция и армия, казаха, че се опитват да пробият стена, за да стигнат до оцелелите, но колона ги забавя. Един спасител каза, че жените са на 3 метра под земята.

"Те все още са живи и са в много добро състояние. Правим всичко възможно да ги извадим и имам много силно усещане, че ще успеем", каза Бурку Балдауф, ръководител на турския доброволен здравен екип.

"Това вече е чудо. След седем дни те са там без вода, без храна и са в добро състояние", каза тя.

Въпреки че остават надеждите за намиране на много повече оцелели сред развалините, общият брой на жертвите в Турция и съседна Сирия от земетресението с магнитуд 7,8 от миналия понеделник надхвърли 37 000 и изглежда, че ще продължи да нараства. Само в Турция са разрушени 6444 сгради. В района продължават спасителните работи, разчистват се отломките. Спасителите все още регистрират признаци на живот под купчините бетон, въпреки факта, че е изминала повече от седмица от срутването, а температурата на въздуха пада до минусови стойности през нощта.

ООН: Фазата на спасяване след земетресението в Турция и Сирия е към своя край

ООН: Фазата на спасяване след земетресението в Турция и Сирия е към своя край

Сега трябва да се помогне на оцелелите