Съветничката на британския премиер Борис Джонсън Алегра Стратън подаде оставка след скандала с партитата по време на наложените в страната локдауни, предаде "Ройтерс".

"Моите забележки изглежда бяха възприети като омаловажаване на правила, които хората правеха всичко възможно, за да се спазят. Това никога не е било моето намерение. Ще съжалявам за тези забележки до края на дните си", каза разплакана Стратън пред репортери пред дома си. Разбирам гнева и разочарованието, които изпитват хората. На всички вас, които загубихте близки, които претърпяха непоносима самота и които се борихте за бизнеса си - наистина съжалявам и този следобед предлагам оставката си на министър-председателя."

Джонсън се извини за скандала с коледни партита на негови служители

Джонсън се извини за скандала с коледни партита на негови служители

Тържествата са се провели по време на локдаун

Припомняме, че Британският министър-председател Борис Джонсън вече се извини за видеозапис, на който се вижда как служителите му се смеят и шегуват по повод парти на "Даунинг стрийт" 10 по време на миналогодишния локдаун, когато подобни събирания бяха забранени.

Джонсън заяви, че бил бесен, когато видял клипа, и че след появата на твърденията в медиите многократно е бил уверяван, че не е имало тържество.

"Извинявам се за обидата, която всичко това предизвика в страната, извинявам се за впечатлението, което създава", каза той пред парламента. И добави, че ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, ако се установи, че правилата са били нарушени.

Джонсън и министрите му многократно отричаха да са нарушавали Covid мерките, въпреки че вестник Mirror твърди, че премиерът е присъствал на прощално парти на служител в края на 2020 г., а екипът му - около 40-50 души - се е събрал и на друго тържество.

Във видеоклип, излъчен от ITV, Алегра Стратън, по онова време прессекретар на Джонсън, е показана да се смее и да се шегува по повод партитата. Съветник на Джонсън я пита: "Току-що видях съобщения в Twitter, че в петък вечерта е имало коледно парти на "Даунинг стрийт" - разпознавате ли тези съобщения?" Стратън, застаналa пред британските знамена на официалната трибуна на "Даунинг стрийт", се усмихва и казва: "Прибрах се вкъщи", след което продължава да се смее.

По време на локдауна миналата Коледа на десетки милиони хора във Великобритания беше забранено да се срещнат с близки и приятели за празниците или дори да се сбогуват с умиращи роднини. Затова информацията за празненства в държавната администрация предизвика силно възмущение сред обществото. Опозиционни политици разкритикуваха Борис Джонсън и дори заговориха за оставката му.