Украинският президент Володимир Зеленски обеща победа над Русия по време на посещението си в Буча с няколко европейски лидери година, след като руските войски се изтеглиха от града, белязан от военни престъпления, съобщава "Франс прес".

"Битката за основаването на свободния свят се води на украинска земя. Ние със сигурност ще победим. Руското зло ще падне, точно тук, в Украйна, и няма да може да се издигне отново", подчерта той.

Зеленски беше придружен от президента на Молдова Мая Санду и премиерите на Хърватия, Словения и Словакия.

Ескортирани от войници в пълно бойно снаряжение, държавните лидери поставиха свещи на гробове в града.

"По улиците на Буча светът видя руското зло", заяви Зеленски и изтъкна, че украинците се борят срещу "най-голямата сила срещу човечеството на нашето време".

На свой ред Санду увери, че съюзниците на Киев вярват в победата на Украйна. "Призоваваме за справедливост, без справедливост никога не може да има мир", посочи тя и подчерта, че трябва да има големи последствия за престъпленията срещу човечеството.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер пък заяви, че Украйна е Европа и трябва да бъде част от ЕС. "Ще имате нашата подкрепа, за да си върнете територията и свободата си", увери той.

Отделно, в социалните мрежи Зеленски написа, че в града са загинали над 1400 цивилни, включително 37 деца.

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин награди руската бригада, обвинена за военни престъпления в Буча

Путин вижда "доблест" и им дава званието "гвардейци за защитата на родината и държавните интереси"

"Повече от 175 души са открити в масови гробове и стаи за мъчения. 9000 руски военни престъпления. 365 дни, откакто отново е свободен украински град. Символ на зверствата на армията на страната окупатор. Никога няма да простим. Ще накажем всеки извършител", категоричен бе той.

Руските сили се изтеглиха от Буча - град северозападно от Киев, на 31 март миналата година, малко повече от месец след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да нахлуят в Украйна.

На 2 април миналата година бяха открити телата на най-малко 20 души в цивилни дрехи, някои със завързани ръце на гърба, лежащи на улица в предградието на града.

Прокуратурата в Киев твърди, че руските сили са убили около 1400 цивилни около Буча.

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

ISW: Изюм показа, че Буча не е аномалия

Украйна продължава с офанзивата си в Херсон