Задължителната ваксинация срещу коронавирус трябва да влезе в сила в Австрия от началото на февруари. Това се предвижда в проектозакон, представен от правителството във Виена в неделя, съобщи ДПА.

Правилата засягат всички граждани на възраст 18 и повече години, за разлика от първоначално планираната долна граница 14 години.

В средата на март трябва да започнат произволни проверки на населението, включително спиране на движението, каза министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн.

Тези, които откажат да бъдат ваксинирани, ще бъдат глобени между 600 и 3600 евро, след като им бъде даден последен шанс да се ваксинират в определен краен срок.

COVID сертификатът вече няма да е достатъчен за пътуване до Австрия

COVID сертификатът вече няма да е достатъчен за пътуване до Австрия

От 20 декември ще се изисква и отрицателен PCR тест или трета доза ваксина

Законът се прилага за всички жители на Австрия, с изключение на бременни жени и всички, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини. Всеки, който се е възстановил от коронавирус, трябва да получи 180-дневно освобождаване.

Очаква се австрийският парламент да приеме закона в четвъртък, в гласуване, което до голяма степен се разглежда като формалност, тъй като управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия (ÖVP) и Зелените имат необходимото обикновено мнозинство.

Единствено крайнодясната Партия на свободата на Австрия (FPÖ) е категорично против задължителната ваксинация.

Канцлерът Карл Нехамер каза, че новият закон не представлява битка между ваксинираните и неваксинираните, а по-скоро целта на цялото общество да заживее отново в свобода.

И в Австрия ще поставят четвърта доза срещу COVID-19

И в Австрия ще поставят четвърта доза срещу COVID-19

При групи с висок риск…

Самият Нехамер е дал положителна проба за коронавирус по-рано този месец, но каза, че поради своята ваксинация винаги се е чувствал уверен, че няма да има нужда да бъде хоспитализиран.

Припомняме, че се проведоха и протести в страната срещу задължителната ваксинация.