Киевски полицаи направиха втори опит тази сутрин да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили.
Това се случи в палатковия лагер край Върховната рада, който привържениците на Саакашвили издигнаха. Именно те обаче отвърнаха на опита на службите да арестуват лидера им със сериозен отпор, след което полицаите и се отказаха, съобщава УНИАН.

Няма задържани участници в протеста, съобщава УНИАН. Според демонстранти около 6 ч. сутринта неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени.

След неуспешния опит Саакашвили да бъде арестуван протестиращите започнаха допълнително да укрепват палатковия лагер. Много от демонстрантите са облечени в камуфлажни дрехи, а някои от тях носят и противогази.

Самият Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а днес украински опозиционер, заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.
Във фейсбук профила си Саакашвили написа: "Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!".

Припомняме, че вчера след обиск в дома на Саакашвили, полицията го арестува. Това стана на покрива на сградата, където бившия президент на Грузия се беше качил и заплашваше, че ще скочи. По-късно обаче негови привърженици и симпатизанти разбиха полицейската кола, с която той бе извозван към следствието за разпит и освободиха лидера си.

Саакашвили обвинява президента Петро Порошенко в предателство спрямо интересите на Украйна и иска неговото оттегляне.

Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви вчера, че Саакашвили трябва в срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи. Луценко поясни по телевизията, че според прокуратурата представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени, свързани с Русия, за финансиране на митинги с оглед завземане на властта в Украйна.