Пакистанският премиер Имран Хан заяви, че страната му трябва да "седне и разговаря" с Индия за разрешаване на кризата, която се разрази по-рано днес, след като пакистански военни самолети свалиха два индийски бойни самолета и плениха двама пилоти.

"Ние не предприемахме действия по-рано, без да оценяваме собствените си щети от индийски въздушни удари, защото искахме оправдана реакция. Два индийски изтребителя МиГ, които навлязоха в пакистанското въздушно пространство днес след нашия ответен удар, бяха свалени", уточни Хан в телевизионно обръщение към нацията.

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство
Обновена

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Индийските ВВС пък прихванаха три пакистански самолета

По думите на Хан, войната не е от полза за нито една от страните и се надява, че разумът ще надделее. 

Хан отново обеща да сътрудничи с Индия за откриване на извършителите на терористичната атака по-рано този месец в Кашмир, при която загинаха повече от 40 индийски военнослужещи и полицаи. 

По-рано днес пакистанската армия обяви, че е свалила два индийски изтребителя, които са преминали линията на контрол над спорната между двете страни област Кашмир и са навлезли в пакистанското въздушно пространство. Пакистанците също така твърдят, че са пленили двама индийски пилоти от свалените самолети.

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолети

Индия и Пакистан са на ръба на война

Свалянето на индийските изтребители стана ден, след като индийски военни самолети извършиха въздушни удари срещу тренировъчен лагер на терористичната ислямистка групировка от "Джаиш-и-Мохамед" в контролираната от Пакистан част на Кашмир. Групировката извърши самоубийствения атентат с кола бомба срещу индийски военен конвой в контролираната от Индия част от Кашмир на 14 февруари.

Индийското външно министерство настоя, че нападението е било продиктувано от "неспособността на Исламабад да действа за унищожаване на терористичната инфраструктура", докато пакистанското външно министерство критикува въздушния удар като нарушение на неговата териториална цялост и суверенитет.