Папа Франциск се обърна към католиците с писмо, в което ги призовава да разобличат свещениците-педофили и увери, че католическата църква повече няма да допуска укривателство на техните престъпления. Текстът на писмото бе публикуван на официалния сайт на Ватикана.

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

В същото време епископи в САЩ обещаха в разследването да не участват религиозни лица

Раните на жертвите от сексуалните насилия са без давност, пише папата.

"Трябва да осъждаме тези жестокости, така както и да концентрираме усилията си за изкореняване на тази култура на смъртта. Трябва да изпитваме срам пред един стил на живот, който отрича и опровергава онова, което казваме с нашия глас", се казва в писмото, публикувано на сайта на Ватикана.

Обръщението му идва след публикуването на доклад в Пенсилвания, "описващ опита на най-малко хиляда души, станали жертва на сексуалните насилия и властта от страна на свещеници".

Приеха в болница обвинения в педофилия архиепископ

Приеха в болница обвинения в педофилия архиепископ

Процесът срещу Весоловски няма да започне днес

Папа Франциск се позовава на думите на свети Павел към Коринтяните - "ако един член страда, всички членове страдат заедно", за да подчертае, че болката на жертвите засяга всички. Злото, претърпяно от толкова невинни хора е плач, който се изкачва до небесата и, който дълго време бе пренебрегнат, скрит или заглушен", пише представителят на Ватикана.

Той признава, че със срам и покаяние като църковна общност признават, че не са реагирали навреме, признавайки размера и сериозността на вредата, която се причини на толкова много човешки живот. "Пренебрегнахме и изоставихме малките", допълва папата.

Папа Франциск цитира и прави свои думите на тогавашния кардинал Ратцингер по време на Кръстния път за Велики петък през 2005 г.: "Колко много нечистота има в Църквата, дори и сред онези, които в свещенството би трябвало да принадлежат изцяло на Него! Колко високомерие, колко самодостатъчност".

Представителят на Католическата църква признава, че в миналото: "бездействието се бе превърнало във форма на отговор, едно срамно поведение, което днес не може повече да бъде следвано и, което трябва да се превърне в солидарност, разбрана в нейният най-дълбок и взискателен смисъл. Солидарност, която призовава към борба срещу всякакъв вид поквара, особено духовната, защото става въпрос за една удобна и самодостатъчна слепота, където накрая всичко изглежда легитимно".

С призив за "нулевата толерантност" папата иска отговорност от страна на всички, които вършат или прикриват тези престъпления". В писмото, което е четири страници, папата осъжда строго всяка "форма на клерикализъм", като потвърждава необходимостта от "активното участие на всички членове на Божия народ".

Клерикализмът (направление, което се бори за надмощие на католическата църква в политическия и културния живот - б.р.), е аномален начин за разбиране на властта в Църквата, често срещащ се в многобройните общност, в които са се случили поведения на сексуални злоупотреби, пише папата.

По думите му, това е нагласа, която не само заличава личността на християните, но се стреми също да омаловажи или подцени кръщелната благодат. Папа Франциск приканва "целия свят и предан Божи народ към покаятелната практика на молитва и пост.

Припомняме, преди седмица бе публикуван доклад от 884 страници в американския щат Пенсилвания. В него се описват сексуалните посегателства над деца от страна на католически свещеници в шест епархии на щата. Те са започнали от 1950 г. от над 300 свещеника срещу над 1000 деца.
Както заяви генералният прокурор на Пенсилвания Джон Шапиро, висопоставени представители на католическата църква в щата, а така също и нейни ръководители от нивото на Ватикана са билии информирани за случаите на насилие и системно са прикривали провинилите се свещеници.

Скандалът, свързан със свещеници-педофили се разгоря още по времето на понтификата на Бенедикт XVI.
Няколко високопоставени йерарси, забъркани в подобни действия или помагали за тяхното укриване в САЩ, Европа, Южна Америка и Австралия бяха отстранени от служение или напуснаха сами.