Папа Франциск се завърна в публичното пространство, оглавявайки Великденската бдение в базиликата "Свети Петър".

Това се случи ден след като необичайно студеното време в Рим убеди болния напоследък понтифик да пропусне нощната процесия на Разпети петък в Колизеума.

86-годишният папа се възстановява от бронхит, заради който бе лекуван в болница в продължение на три дни.

Папа Франциск призова за край на всички войни и заклейми несправедливостта и конфликтите по време на проповедта си за Велика Събота в базиликата Свети Петър в Рим. Това съобщи "Ройтерс"

В неделя се очаква десетки хиляди вярващи да се присъединят към папата на площад "Свети Петър" за Великденската меса и да изслушат думите му за конфликтите в света в края на Страстната седмица.

В началото на Великденското бдение Франциск, който пристигна в инвалидна количка, която използва, за да се справи с болките в коленете, вряза кръст във восъка на висока свещ, така и първата и последната буква от гръцката азбука - алфа и омега - и цифрите на тази година.

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

Папа Франциск: Пенсионната система да не е в тежест на бъдещите поколения

На фона на протестите във Франция срещу плановете за по-късно пенсиониране

След това запалената свещ беше пренесена от свещеник по централния коридор на базиликата, покрай затъмнените пейки, пълни с вярващи.

Последваха ги десетки кардинали и други прелати, всеки от които носеше по-малка запалена свещ.

"Църквата призовава своите синове и дъщери, разпръснати по целия свят, да се съберат заедно, за да бдят и да се молят", каза Франциск в началото на службата.

Литургията в базиликата по време на бдението на най-важния ден на християнството се е превърнала в повод за понтификатите да кръстят няколко възрастни от цял свят.

Избрани да бъдат кръстени на тазгодишното бдение бяха осем вярващи - от Албания, САЩ, Нигерия, Италия и Венецуела, съобщиха от Ватикана.

Папа Франциск: Все още съм жив

Папа Франциск: Все още съм жив

Той беше изписан от болница днес

Един по един те се приближиха до папата и му казаха, че искат да се покръстят. След това се наведоха над умивалник, за да може Франциск да излее вода върху главите им като част от ритуала на тайнството, с което официално ги приема в Католическата църква.

В проповедта си Франциск се опита да подтикне католиците да се обновят за Великден.

"Понякога може просто да се чувстваме уморени от ежедневната си рутина, уморени от поемането на рискове в един студен, твърд свят, в който само умните и силните сякаш успяват да напреднат", каза Франциск. "Друг път може да се чувстваме безпомощни и обезкуражени пред силата на злото."

Той посочи и други източници на обезсърчение: "Нагласите на пресметливост и безразличие, които изглежда преобладават в обществото, ракът на корупцията, разпространението на несправедливостта, леденият вятър на войната."

Но Великден "ни мотивира да продължим напред, да оставим зад гърба си чувството за поражение, да отхвърлим камъка на гробовете, в които често затваряме надеждата си", каза Франциск.

"Силата на Великден, братя и сестри, ви призовава да отхвърлите всеки камък на разочарованието и недоверието".

Папа Франциск готов да посредничи в религиозния спор в Украйна

Папа Франциск готов да посредничи в религиозния спор в Украйна

Главата на Римокатолическата църква обаче няма правни механизми за съдействие

Изглежда, че издръжливостта му се запази по време на бдението, което продължава повече от два часа, въпреки че на моменти Франциск кашляше или прочистваше гърлото си.

В неделя папа Франциск ще присъства на Великденската литургия на площад "Св. Петър" в Рим за католическия Великден.