След шестмесечно разследване и повече от 50 изслушвания междупартийното парламентарно разследване установи, че партията "Национален сбор" (RN) на крайнодесния политик Марин льо Пен, известна преди като "Национален сбор", е служила като "комуникационен канал" на руската власт във Франция.

Марин льо Пен е подкрепяла незаконното анексиране на Крим от страна на Москва, се посочва в доклада, който изтече в медиите.

Крайнодясната партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен, обвинена в близост до Кремъл, се надяваше да изчисти името си, като създаде парламентарно разследване за разследване на чуждестранна намеса във френската политика.

Но проектодокладът за констатациите на комисията, който изтече в пресата тази седмица, показва, че този ход се е обърнал зрелищно, като вместо това е установено, че политическите позиции на Льо Пен понякога повтарят "официалния език на режима на Путин", обобщи АФП.

Текстът, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, беше приет в четвъртък с единадесет гласа срещу пет - за ужас на председателя и инициатора на разследването, депутата от "Национален сбор" Жан-Филип Танги, който веднага отхвърли процеса като "фарс".

Гласуването се състоя само няколко дни след като Льо Пен беше разпитана от членовете на разследването, като се закле под клетва, че не е имала връзки с Кремъл, като същевременно потвърди подкрепата си за превземането на Крим от Москва - което тя нарече "повторно присъединяване".

Тази подкрепа е "видимо оценена в Москва", пише докладчикът на доклада Констанс льо Грип, като отбелязва, че руската преса е отразила широко интервюто на крайнодесния лидер от 24 май, "повтаряйки с голямо задоволство твърдението, според тях потвърдено от Марин Льо Пен, че Крим е и винаги е бил руски".

Марин льо Пен: Франция да спре да въоръжава Украйна

Марин льо Пен: Франция да спре да въоръжава Украйна

Париж трябва да се грижи за армията си

Два пъти заемала второ място на последните президентски избори във Франция, Льо Пен в миналото се е възхищавала на руския президент Владимир Путин и неговата националистическа реторика. Преди миналогодишната инвазия - и въпреки руските нахлувания в Грузия, Крим и украинския Донбас - тя се смееше на предположенията, че той представлява заплаха за Европа.

В доклада си от 218 страници Льо Грип, член на управляващата партия "Ренесанс" на президента Еманюел Макрон, посочва "дългогодишната" връзка между Русия и крайнодясната партия, съоснована от Жан-Мари Льо Пен, като отбелязва, че "стратегията за политическо и идеологическо сближаване" с Москва се е "ускорила", след като дъщеря му стана лидер на партията през 2011 г.

В доклада се описват честите контакти между представители на партията и руски официални лица, чиято кулминация е топлото посрещане на Льо Пен в Кремъл преди президентските избори във Франция през 2017 г., придружено от снимка с Путин.

В него се изтъква и "привързаността" на крайнодесния лидер към "руския дискурс" по време на незаконното анексиране на Крим от Москва през 2014 г. - годината, в която Националният сбор получи заем от банка, близка до Кремъл.

Радикална ли е програмата на Марин льо Пен?

Радикална ли е програмата на Марин льо Пен?

Крайнодесният кандидат е "за" съюз с Русия "по някои съществени въпроси"

"Всички коментари на Льо Пен за Крим, повторени по време на изслушването ѝ в следствието, повтарят дума по дума официалните тези на режима на Путин", пише Льо Грип.

Проруската позиция "омекна" след инвазията на Москва в Украйна, признава центристкият депутат, като отбелязва, че Льо Пен и нейната партия са "недвусмислено осъдили" руската агресия - макар и без да променят курса си по отношение на Крим.

Въпреки усилията на Льо Пен да се дистанцира от Москва, нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. изостри вниманието към връзките на партията ѝ с Русия, което даде на опонентите ѝ възможност да я атакуват в навечерието на президентските избори във Франция по-късно същата година.

Френски прокурори прицелиха Марин льо Пен с доклад от ОЛАФ

Френски прокурори прицелиха Марин льо Пен с доклад от ОЛАФ

Обвинения за присвояване на средства от ЕС

По време на разтърсващ телевизионен дебат преди втория тур на президентските избори на 24 април Макрон атакува крайнодясната си опонентка, обвинявайки я, че на практика е на заплата в Кремъл заради връзките на партията ѝ с руска банка.

"Когато говорите с Русия, не говорите с чуждестранен лидер, а с вашия банкер", каза Макрон на Льо Пен, твърдейки, че заемът на партията ѝ от руска банка, свързана с Кремъл, я прави "зависима от Владимир Путин" и неспособна да "защитава френските интереси".

Льо Пен неведнъж е заявявала, че не е имала друг избор, освен да търси кредитори в чужбина, тъй като френските банки не желаят да работят с нейната партия - някои от идеологически съображения, други поради хронично нестабилните финанси на партията.

Спорният заем отново попадна в центъра на вниманието по време на изслушването ѝ миналата седмица - четиричасово изслушване, при което не бяха представени доказателства за политическа услуга, оказана в замяна на кредита. По същия начин докладът на Льо Грип се спира подробно на руския заем, без да доказва връщане на услуги.

Марин Льо Пен с рекорден процент в допитване, предлага забрана на хиджаба

Марин Льо Пен с рекорден процент в допитване, предлага забрана на хиджаба

Тя е с почти изравнени сили с Макрон

"Няма нищо, нито едно доказателство, което да доказва руско влияние върху Националния сбор", заяви Льо Пен пред репортери в четвъртък, когато започнаха да се разпространяват слухове за изтеклия доклад. "Този доклад дава оценка на политическите ми възгледи, а не на каквато и да е форма на чуждестранна намеса", добави тя, взривявайки "политическия процес".

Като настояваше за разследване в края на миналата година, Националният сбор се надяваше да отклони вниманието от връзките си с Москва и да насочи вниманието към връзките на други партии с чужди сили - Русия, САЩ или Китай.

Сред свидетелите, призовани да дадат показания, беше Франсоа Фийон, бившият консервативен министър-председател, който беше разпитан за ролята му на съветник в две руски петролни компании - едната от които държавна - след като напусна политиката през 2017 г. Бившият министър-председател, който се оттегли и от двата поста на 25 февруари, ден след като руски танкове навлязоха в Украйна, свидетелства, че "никога не е взел и един цент руски пари".

Сред другите свидетели беше и ръководителят на DGSI, френската агенция за вътрешна сигурност, който заяви на закрито изслушване, че френските парламентаристи от всякакъв ранг са основна цел на руския шпионаж.

Въпреки усилията на Националния рали да насочи вниманието към други партии, разследването често се връщаше към фигури от собствените му редици - включително към депутата от ЕС Тиери Мариани, бивш консервативен министър и дългогодишен почитател на Путин, който по време на пътуване до Крим през 2015 г. обяви анексирането му за свободно и справедливо в съответствие с позицията на самата Льо Пен по въпроса.

Марин льо Пен заплашена от три години затвор

Марин льо Пен заплашена от три години затвор

Льо Пен публикува ужасяващи снимки от зверствата на групировката

"Непосредствената политическа последица от разследването е да подчертае за пореден път проруската позиция на Марин льо Пен - особено по отношение на анексирането на Крим", отбеляза в петък френският вестник "Льо Монд".

В разговор с вестника Танги, депутатът от Националния сбор, който председателстваше разследването, признава, че е бил "наивен", като е очаквал друг резултат. Той също така заяви, че е бил "предаден" от Льо Грип.

Както се изрази депутатът от Зелените Жулиен Байу, " Националният сбор започна това разследване, за да изчисти името си, но в крайна сметка получи бумеранг в лицето".