Министерството на отбраната на САЩ обвини руските сили в извършване на военни престъпления в Украйна и за целта ще помогне за събирането на доказателства за тях, съобщи "Ройтерс".

Агенцията посочи, че Пентагонът обвинява Кремъл, че извършва безразборни нападения като част от умишлена стратегия в конфликта.

"Със сигурност виждаме ясни доказателства, че руските сили извършват военни престъпления, и помагаме при събирането на доказателства за това", заяви на брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Пентагонът не намира никакъв смисъл Русия да използва хиперзвукови ракети в Украйна

Пентагонът не намира никакъв смисъл Русия да използва хиперзвукови ракети в Украйна

Може да показват желание да засилят използването на по-разрушителни оръжия

"Но има процеси на разследване, които ще продължат, и ние ще позволим това да се случи. Ще допринесем за този процес на разследване. Що се отнася до това какво ще излезе от него, това не е решение, което ръководството на Пентагона ще вземе", уточни Джон Кърби.

Миналата сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред репортер на събитие в Белия дом, че според него руският президент Владимир Путин е военнопрестъпник, което накара Путин да заплаши, че ще прекъсне връзките между Русия и САЩ.

Ден по-късно, по време на събитие на Капитолийския хълм във Вашингтон по случай Деня на Свети Патрик, Байдън тогава нарече Путин "диктатор-убиец" и "чист бандит".

WSJ: Путин преминава към план "Б" във войната с Украйна

WSJ: Путин преминава към план "Б" във войната с Украйна

"Целта на Путин да превземе Украйна не е променена, "променена е само неговата тактика"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън беше попитан какво мисли за думите на Байдън, че смята Путин за военнопрестъпник, и Блинкън отговори: "Лично аз съм съгласен с него... Умишленото нанасяне на удари по цивилни граждани е военно престъпление. Трудно ми е да заключа, че руснаците правят друго."