Изказванията на украинските власти, че Дмитрий Козак, заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия, се опитва чрез пенсионирани европейски политици да предаде на Запада предложения на Кремъл за примирие в Украйна по аналогия с "корейския вариант" на 38-ия паралел, не отговарят на действителността, заяви прессекретарят на държавния глава на Русия Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това е несправедливо. Никой не говори за това. Това е просто поредната "партенка"", каза той пред репортери, отговаряйки на въпроса доколко е вярно съответното твърдение на украинските медии.

"Ако съм разбрал правилно, те наистина имаха някакви съобщения, но става дума за някакъв друг човек с фамилия Козак. Мисля, че имат човек там или в Радата, или някъде другаде човек с такава фамилия", продължи говорителят на Кремъл .

По-рано Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, съобщи за подобни предложения на Дмитрий Козак.

Песков подчерта, че Кремъл има пълно доверие в информацията на Министерството на отбраната за военните действия в Украйна, включително неотдавнашното изявление за Краматорск, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"В Кремъл имаме абсолютно доверие. Искам да Ви напомня думите на президента, че основният, легитимен и пълен източник на информация за случващото се по време на специалната военна операция е Министерството на отбраната", каза Песков пред журналистите.

Така Песков отговори на въпроса дали Кремъл вярва на информацията на Министерството на отбраната, което съобщи за унищожаването на над 600 украински войници в резултат на руски удар по общежития в Краматорск.

Местните украински власти и въоръжените сили на Украйна отхвърлиха това съобщение, заявявайки, че няма жертви сред военните. Журналисти от Си Ен Ен, Ройтерс и най-голямата финландска телевизия Yle, които провериха тези общежития, също не откриха никакви следи - нито жертви на обстрел, нито военно присъствие там.

Песков коментира и помилването на група затворници, воювали в състава на ЧВК "Вагнер" в Украйна.

"Знаете, че помилването може да се извърши само с указ на президента", каза Песков.

На въпрос дали Путин е подписал съответните документи за помилване, неговият говорителят отговори: "Мога да кажа, че помилването се извършва в строго съответствие със закона". Няма нужда да придаваме такова значение на каналите в "Телеграм" като цяло. Основният първоизточник са официалните власти, ръководени от президента на Руската федерация.

"Няма нужда да преувеличаваме значението на каналите в "Телеграм", каза Песков, коментирайки и съобщенията за предполагаемо продължаване на мобилизацията.

Той припомни, че за мобилизацията "всичко е казано много пъти" от официалните власти.

На 21 септември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация. На 28 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента за приключването на частичната мобилизация. 300 хиляди души бяха привлечени във войските.

До този момент Москва отрича всички съобщения, че предстои нова вълна на мобилизация, но украински източници предупреждават, че Русия планира именно това .

Украински журналист: Тежки боеве се водят за Соледар

Украински журналист: Тежки боеве се водят за Соледар

Боевете се водят в рамките на града