Руските сили са убили над 600 украински военнослужещи при масивен ракетен удар по сгради в Източна Украйна, където временно са били разположени украинските части. Това твърди руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

От ведомството отбелязват, че ударът срещу Краматорск е отмъщение за смъртоносната атака на Украйна по-рано тази година срещу руски казарми в Макеевка в частта от Донецка област, контролирана от силите на Москва.

Впоследствие обаче тази информация беше опровергана от репортери на "Ройтерс", посетили двете студентски общежития, в които руското министерство на отбраната твърди, че са били временно настанени украински военнослужещи близо до фронтовата линия по време на нощния удар.

По нито една от сградите е нямало следи от директен удар от ракета, нито е била със сериозни щети. Нямало е и признаци, че там са се помещавали войници, нито са открити трупове или следи от кръв.

Някои от прозорците на хостел № 47 са били счупени, а в двора е имало голям кратер.

Другата сграда, наречена от руското министерство на отбраната общежитие № 28, е била напълно непокътната. На около 50 метра от нея е имало кратер.

Междувременно Украйна обяви, че по последни изчисления руските бойни загуби от началото на войната вече възлизат на 111 170 убити войници, като 430 от тях са загинали по време на вчерашното прекратяване на огъня.

Съобщава се, че през последното денонощие Русия е загубила също три танка, пет бронирани бойни машини, три артилерийски системи, пет тактически дрона, три камиона и цистерни, както и една единица специално оборудване.

Украйна: Рубижне или Макеевка 2.0.

Украйна: Рубижне или Макеевка 2.0.

Съобщават за удар по руско военно общежитие в Рубижне, северозападно от Северодонецк