Дирекцията за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили съобщи в Telegram за удар по общежитие на медицински университет в Рубижне (Луганска област), където е бил разположен руски военен персонал.

Според съобщението са загинали 14 руски военни от мобилизираните мъже.

"Рубижне или Макеевка 2.0." - така се определя ударът от украинските сили.

Руската страна все още не е потвърдила тези съобщения.

Отпратката на украинските въоръжени сили е към Макеевка, където с удар по сграда на училище в новогодишната нощ беше ударена голяма група разквартирувани руски военни. Според различни съобщения - стотици мобилизирани руснаци. Русия призна от втори път за 89 загинали, като първото потвърждение за нанесения им удар дойде едва 12 часа след съобщението на Украйна. Руското командване се сблъска с най-сериозните критики от началото на войната през февруари 2024 г., на фона на подозрения, че подготвя и втора вълна на мобилизация.

Преди два дни украинските военни съобщиха за подобен удар и в Токмак, Запорожка област, които обаче останаха непотвърдени. 

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Кремъл пред дилема какво да пази - Запорожие или Луганск

Според британското разузнаване пробив на украинците сериозно би притеснил руската армия

По-рано сутринта също така бе съобщено, че през нощта на 8 януари в руска военна база близо до завода "Хидромаш" в Мелитопол избухват експлозии. Според местните жители взирвове са се чували повече от час.

Кметът на града, Иван Федоров, заяви в социалните мрежи, че инцидентът се е случил отново поради "тютюнопушене" - обичайно определение, което украинските военни използват при успешна атака по руски обект с по-широки последствия. "Обитателите пушеха толкова силно, че тътенът продължи няколко часа, взривната вълна изби прозорците на близките къщи, а димът се стелеше над завода дори и сутринта", заяви Федоров.