Петимата американци с двойно гражданство, разменени като част от сделка с Иран за размяна, са били освободени, съобщава АП. 

"Днес петима невинни американци, които бяха затворени в Иран, най-накрая се прибират у дома", каза президентът Джо Байдън в изявление, публикувано, когато самолетът, превозващ групата от Техеран, кацна в Доха, Катар. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън благодари на Катар, Швейцария, Южна Корея и Оман за помощта в осъществяването на сделката.

Твърдолинейният президент на Иран Ебрахим Раиси предположи, че размяната от понеделник може да бъде стъпка в положителна посока в традиционно напрегнатите двустранни отношения.

"Това определено може да помогне за изграждането на доверие", каза Раиси пред журналисти.

Съединените щати не идентифицираха веднага и петимата освободени американци.

Администрацията на Байдън заяви, че петимата освободени иранци не представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани каза, че двама от иранските затворници ще останат в САЩ

Nour News идентифицира двамата освободени иранци в Доха като Мехрдад Ансари, иранец, осъден от САЩ на 63 месеца затвор през 2021 г. за придобиване на оборудване, което може да се използва в ракети, ядрени оръжия и друго военно оборудване, и Реза Сархангпур Кафрани, иранец, обвинен през 2021 г. за предполагаем незаконен износ на лабораторно оборудване за Иран.

Иран и САЩ си разменят затворници

Иран и САЩ си разменят затворници

До споразумението се стигна благодарение на посредничеството на Катар

Припомняме, че до споразумението се стигна благодарение на посредничеството на Катар. Освен това САЩ ще разблокират замразени ирански активи на стойност 6 млрд. долара.

Петимата американски граждани, задържани в Иран, са разменени за петима иранци, задържани в САЩ.

Въпреки това двете страни остават в противоречия по въпроси, вариращи от ядрените амбиции на Иран и влиянието му в региона до санкциите на САЩ и военното присъствие на Америка в Персийския залив.

Бившият президент Доналд Тръмп, който понастоящем е водещият републикански съперник в анкетите срещу кандидатурата на Байдън за преизбиране през 2024 г., нарече сделката "абсолютно нелепа" в социалния медиен сайт Truth Social. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл обвини Байдън, че "награждава и стимулира лошото поведение на Техеран".